Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Un clujean trebuie să muncească 12,5 ani pentru un apartament
Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraş din ţară, atunci când vine vorba despre achiziţionarea unui apartament nou standard. Potrivit unei analize de specialitate, cele mai accesibile prețuri la locuințe au fost în Bucureşti, Timişoara şi Iaşi la final de 2020 - început de 2021. În primul semestru din acest an, casele și apartamentele s-au vândut cu un preț mediu de 1.384 euro/mp.
O analiză realizată de Colliers asupra legăturii dintre prețurile locuințelor și puterea de cumpărare arată că cel mai mult trebuie să muncească un clujean, 12,5 ani, pentru a-și cumpăra un apartament standard nou, în timp ce un bucureştean are nevoie de salariile pe 8,4 ani pentru o astfel de achiziţie, un timișorean de salariile pe 8,1 ani, iar un ieșean de salariile pe 7,7 ani.
În Bucureşti, Timişoara şi Iaşi, cele mai accesibile preţuri pentru locuinţe noi au fost la final de 2020 - început de 2021, după care s-au înregistrat scumpiri semnificative pe piața imobiliară rezidențială din aceste orașe, arată datele consultanților.
„Calculele nu sunt menite să arate efectiv în cât timp ar putea o persoană să cumpere un apartament, ci să arate mai degrabă dacă există o discrepanţă între puterea de cumpărare şi preţuri. Astfel, un indice de accesibilitate de 8 ani sau mai mare poate fi un factor de îngrijorare în decizia de cumpărare, în special dacă există şi alte angajamente financiare (leasing, credit nevoi personale etc.) sau dacă nu există alte surse alternative de venit în afara salariului”, potrivit specialiștilor de la Colliers, citați de Agerpres.
Pentru comparaţie, în 2008 indicele de accesibilitate în Bucureşti era de 25 de ani, iar cel mai mult au avut de suferit cumpărătorii care s-au împrumutat la limita posibilităţilor, la un cost al finanţării în creştere, într-o valută care a cunoscut o apreciere semnificativă faţă de leu, arată analiza.
Anul trecut, au fost livrate la nivel naţional 71.420 de locuinţe, în creştere cu 5% faţă de 2020, iar suprafaţa totală autorizată de către dezvoltatori s-a majorat cu peste 15% şi a depăşit 12 milioane de metri pătraţi. Volumul de credite ipotecare nou acordate a fost cu 30% mai mare, în primul trimestru din 2022.
Pe de altă parte, potrivit indexului imobiliar realizat de Kiwi Finance, preţul mediu pe metru pătrat al locuinţelor a ajuns la 1.384 euro, în urcare cu 7,4%, în primul trimestru din acest an, faţă de media ultimului semestru din 2021, iar principalii vectori de creştere sunt Bucureştiul, alături de Sibiu, Ilfov, Braşov şi Oradea.
În Bucureşti, prețul locuințelor s-a majorat cu peste 10%, până la 1.640 euro/mp, în timp ce în Ilfov creşterea a fost de peste 13%, până la 1.246 euro/mp. Cel mai mare salt în primul trimestru s-a înregistrat în Sibiu, de aproape 20%, până la 1.271 euro/mp. (C. Z.)