Produsele certificate ca fiind tradiţionale vor fi însoţite, începând de luna viitoare, de un logo special creat în acest sens, care va aduce un plus de siguranţă consumatorilor. Potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, un produs tradiţional este acela care, în principal, nu conţine adaosuri de aditivi ori coloranţi artificiali.
Autorităţile au emis un ordin care va aduce un plus de siguranţă pentru consumatorul care doreşte să achiziţioneze un produs alimentar denumit generic „tradiţional“. Documentul, ai cărui semnatari sunt ministerele Agriculturii, Sănătăţii Publice şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului, a fost publicat în „Monitorul Oficial“ şi va intra în vigoare din luna decembrie. Astfel, potrivit ordinului, „produsele tradiţionale sau produsele care exprimă tradiţionalitatea“ se vor comercializa doar însoţite de un logo special (foto), obţinut de producători doar după ce au fost verificaţi de autorităţi şi au solicitat înscrierea în „Registrul naţional al produselor tradiţionale“.
Potrivit Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, produsul tradiţional este „obţinut din materii prime din zona de producţie şi nu are în compoziţia lui aditivi alimentari, cu excepţia celor naturali“ sau „care prezintă o reţetă tradiţională, un mod de producţie şi/sau de prelucrare şi un procedeu tehnologic tradiţional şi care se distinge în mod clar de alte produse similare aparţinând aceleiaşi categorii“.
Piaţa a fost asaltată în ultima perioadă de produsele tradiţionale, cele mai multe produse înregistrate ca atare - 1.470, potrivit datelor MADR, sunt cele din lapte şi produse lactate, iar aproximativ 1.440 sunt cele din carne şi produse din carne. În registrele Ministerului Agriculturii mai figurează ca fiind tradiţionale şi mai multe produse de morărit şi panificaţie, băuturi alcoolice, conserve legume-fructe, peşte şi produse din peşte, miere ş.a.
Condiţiile impuse pentru producerea produselor tradiţionale
Pentru a primi atestatul de „produs tradiţional“, acesta trebuie să îndeplinească mai multe condiţii formulate de MADR şi stipulate într-un caiet de sarcini:
- numele produsului trebuie să fie unic;
- fiecare caracteristică a produsului trebuie descrisă prin indicarea principalelor însuşiri privind aspectul, consistenţa, culoarea, gustul, aroma, mirosul, conţinutul de apă, substanţe grase, sare, proteice, aciditate, floră bacteriană etc.;
- materiile prime folosite nu trebuie să aibă în compoziţie adaosuri de aditivi alimentari, coloranţi, arome, vitamine, minerale, îndulcitori, cu excepţia celor naturale;
- metoda de producţie trebuie să fie specifică zonei, autentică şi invariabilă, fiecare proces tehnologic în parte urmând a fi menţionat;
- vor fi descrise elementele privind ambalarea, în scopul asigurării calităţii, originii şi elementelor de identificare.
De asemenea, producătorii trebuie să detalieze specificitatea produsului final din punctul de vedere al aspectului, gustului, conţinutului de apă etc., precum şi respectarea minimelor cerinţe privind verificarea şi controlul tradiţionalităţii produsului, dar şi date, înscrisuri sau referinţe bibliografice cu referire la vechimea produsului care atestă tradiţia, din care să rezulte o tradiţie „de cel puţin o generaţie“. Atestatul nou va fi eliberat în urma solicitării operatorilor economici, după verificarea vechiului caiet de sarcini, se mai arată în ordinul ministerial. (Oana Nistor)