Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Un nou cadru legal pentru activitatea de pescuit
Proiectul legii pescuitului şi protecţiei resursei acvatice vii a fost adoptat în plenul Camerei Deputaţilor, în calitate de for decizional. Noua lege reglementează atât activitatea de pescuit „din perspectiva protecţiei, conservării, repopulării, administrării şi exploatării resurselor acvatice vii din habitatele acvatice naturale”, cât şi comercializarea produselor obţinute din pescuit.
Agenţia Naţională pentru Pescuit şi Acvacultură întocmeşte politica privind pescuitul în habitatele acvatice naturale, în această categorie fiind incluse atât râurile, pâraiele, lacurile de munte şi cele de acumulare, bălţile şi lacurile naturale, cât şi Dunărea, Delta, rezervaţia Biosferei Delta Dunării, lacurile maritime şi apele maritime teritoriale.
„Perioadele şi zonele de prohibiţie a pescuitului, precum şi zonele de protecţie a resurselor acvatice vii sunt stabilite prin ordin comun al ministrului agriculturii şi ministrului mediului, la propunerea agenţiei. Pentru apele care constituie frontieră de stat, perioadele de prohibiţie, regulile de pescuit, precum şi zonele de protecţie a resurselor acvatice vii se stabilesc în concordanţă cu convenţiile internaţionale încheiate cu statele riverane”, se arată în actul normativ, citat de Agerpres.
Legea recent adoptată în Parlament prevede că pentru lacurile de acumulare destinate producţiei de energie electrică, în perioadele de prohibiţie, este interzisă scăderea dirijată a nivelului apei, în scopul asigurării protecţiei zonelor de depunere a icrelor, cu excepţia considerentelor de prevenire a calamităţilor naturale.
Totodată, pescuitul în scop comercial şi recreativ este interzis pe cursul unei ape curgătoare în zona de 500 m aval de baraj, în reţeaua de canale magistrale din sistemele hidroameliorative de irigaţii şi hidroenergetice, precum şi ramificaţiile acestora a căror lăţime a luciului de apă este mai mică de 300 m. De asemenea, este interzis pescuitul în scop comercial, cu setca, pe cursul Dunării la mai puţin de 50 m de mal, cu excepţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării şi la gurile de vărsare ale Dunării în Marea Neagră.
Prin ordin al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale se stabilesc măsuri de reglementare a efortului de pescuit şi cota alocată.
Legislaţia prevede şi înfiinţarea unui Comitet Consultativ Naţional pentru Sectorul Pescăresc, structură consultativă de avizare pe lângă organul de specialitate al Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, şi a unui Fond pentru Dezvoltarea Sectorului Pescăresc, gestionat de către MADR, care se constituie din contravaloarea taxelor de eliberare a avizelor, licenţelor, autorizaţiilor, permiselor şi redevenţelor. Cu sumele din acest fond vor fi finanţate programele de dezvoltare a sectorului pescăresc, inclusiv programe de populare sau repopulare. (O. N.)