Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Un nou fruct aclimatizat la Buzău

Un nou fruct aclimatizat la Buzău

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Cristina Zamfirescu - 16 Septembrie 2024

Cercetătorii de la Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău au aclimatizat Kajari melon, o specie de pepene originar din nord-estul Indiei, statul Punjab, cu gust similar mierii de albine sau îngheţatei de vanilie. La maturitate, pepenii Kajari cântăresc în jur de 300-400 de grame, foarte rar jumătate de kilogram, putând fi consumaţi la o singură masă, spre deosebire de celelalte soiuri care, din pricina greutăţii, au nevoie de condiţii pentru păstrare.

„Noi avem o preocupare pentru conservarea şi obţinerea de noi soiuri sau aclimatizarea unor specii noi. La pepene galben, în Muntenia erau două varietăţi cu denumiri populare, cel înecăcios şi cel zemos. Am reuşit să le salvăm şi să adăugăm şi alte soiuri aclimatizate. (…) Avem o varietate din India, denumită Kajari melon, cultivată de o comunitate care o păstrează prin seminţe autentice, fiind recunoscuţi pentru cultivarea ei. Specia este însă puţin cunoscută în lume. La noi s-a aclimatizat foarte bine, am obţinut un soi cu caractere distincte, cu fructe foarte mici, de până la 500 de grame, ultraconcentrat”, a declarat, pentru Agerpres, directorul BRGV, preot Costel Vînătoru.

La maturitate, fructul devine cărămiziu cu striuri portocalii, degajând o aromă puternică, foarte plăcută, specifică pepenelui galben. „Este deosebit de parfumat, gustul este inegalabil, are o uşoară aromă de miere, când este copt chiar un gust similar cu cel al îngheţatei de vanilie, dar foarte dulce şi cu pulpa puţin crocantă, dar şi suculentă. (…) Credem în acest soi, de aceea i-am făcut şi documentaţia în vederea omologării”, a precizat cercetătorul. Pe lângă varietatea de Kajari, banca de resurse vegetale deţine în portofoliu şi alte soiuri de pepeni galbeni, de la cei cu gust picant la cei cu gust de miere sau chiar de coniac.

Citeşte mai multe despre:   agricultură