Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Un nou produs autohton cere recunoaștere europeană

Un nou produs autohton cere recunoaștere europeană

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 17 Mai 2023

Un operator economic din judeţul Tulcea a inițiat procedurile necesare înregistrării Batogului deltaic din sturion ca produs cu indicaţie geografică protejată (IGP). 

După depunerea dosarului la Ministerul Agriculturii și publicarea, vineri, pe site-ul instituției, a anunţului privind solicitarea de certificare, urmează o perioadă de 60 de zile în care orice agent economic poate contesta demersul dacă dovedeşte că realizează de cinci ani un produs similar în Tulcea. Docu­mentația va fi analizată apoi la Comisia Europeană, întregul proces putând dura până la trei ani.

„După obţinerea protecţiei, doar cei care operează în aria geografică şi respectă Caietul de sarcini vor avea dreptul să producă Batog deltaic de sturion”, a precizat specialistul asociaţiei Ro-Pescador, Tiberiu Cazacioc, citat de Agerpres. 

Potrivit acestuia, batogul de sturion de bună calitate trebuie să aibă aspectul curat, culoarea aurie, gustul puţin sărat şi mirosul plăcut, să fie copt până la mijloc, fraged, nu prea uscat, transparent şi unsuros.

„Batogul deltaic de sturion este un produs alimentar din peşte care se obţine din file de sturion conservat prin afumare prin fum de esenţă tare. Se folosesc file de sturion, materie primă provenită exclusiv din acvacultură, sare şi zahăr. E un produs natural, nu conţine conservanţi şi aditivi”, a precizat directorul de calitate al societăţii care produce batogul, Lidia Carp.

Capturarea speciilor de sturioni în apele naturale româneşti a fost interzisă în anul 2006, dar zeci de societăţi au dezvoltat cu bani europeni ferme de acvacultură de sturioni.
România are 11 produse atestate IGP, ultimul recunoscut european fiind Plăcinta dobrogeană. (C. Z.)