Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Un nou produs pe lista Specialităţilor Tradiţionale Garantate
Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului obţinut prin marinarea şprotului - „sardeluţă marinată” în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate (STG), informează Executivul comunitar.
Specialitatea a primit denumirea „Sardeluţă marinată fabricată potrivit tradiţiei din România - STG”, în urma finalizării opoziţiei cu Bulgaria, a detaliat Ministerul Agriculturii. Este al doilea produs STG după „Salata tradiţională cu icre de crap” și al 14-lea produs românesc recunoscut la nivel european.
În cazul „Sardeluţei marinate fabricate potrivit tradiţiei din România STG”, materia primă este şprotul - peşte mic, marin, folosit de mai multe decenii în preparate marinate, semiconserve şi conserve.
Produsul se obține printr-un proces de marinare a şprotului și are trei variante: în vin, în ulei de floarea-soarelui, în ulei de floarea-soarelui picant, în funcţie de soluţia de acoperire. Ingredientele folosite tradițional pentru marinare sunt: sare gemă neiodată, oţet din vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea-soarelui, boia de ardei dulce, ardei iute tip chili, piper negru boabe, foi de dafin, ienibahar boabe, coriandru boabe.
România are în acest moment 14 produse protejate la nivelul UE: 11 cu Indicaţii Geografice Protejate (IGP) - Magiun de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnaţi de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de ştiucă de Tulcea, Pită de Pecica, Salinate de Turda; unul cu Denumire de Origine Protejată (DOP) - Telemea de Ibăneşti; două cu Specialitate Tradiţională Garantată (STG) - Salată tradiţională cu icre de crap și Sardeluţa marinată fabricată potrivit tradiţiei din România. (C. Z.)