Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Un nou produs pe lista Specialităţilor Tradiţionale Garantate

Un nou produs pe lista Specialităţilor Tradiţionale Garantate

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 19 Iulie 2024

Comisia Europeană a aprobat înscrierea produsului obţinut prin marinarea şprotului - „sardeluţă marinată” în registrul Specialităţilor Tradiţionale Garantate (STG), informează Executivul comunitar.

Specialitatea a primit denumirea „Sardeluţă marinată fabricată potrivit tradiţiei din România - STG”, în urma finalizării opoziţiei cu Bulgaria, a detaliat Ministerul Agriculturii. Este al doilea produs STG după „Salata tradiţională cu icre de crap” și al 14-lea produs românesc recunoscut la nivel european.

În cazul „Sardeluţei marinate fabricate potrivit tradiţiei din România STG”, materia primă este şprotul - peşte mic, marin, folosit de mai multe decenii în preparate marinate, semiconserve şi conserve.

Produsul se obține printr-un proces de marinare a şprotului și are trei variante: în vin, în ulei de floarea-soarelui, în ulei de floa­rea-soarelui picant, în funcţie de soluţia de acoperire. Ingredientele folosite tradițional pentru marinare sunt: sare gemă neiodată, oţet din vin, vin alb, zahăr, ulei de floarea-soarelui, boia de ardei dulce, ardei iute tip chili, piper negru boabe, foi de dafin, ienibahar boabe, coriandru boabe.

România are în acest moment 14 produse protejate la nivelul UE: 11 cu Indicaţii Geografice Protejate (IGP) - Magiun de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnaţi de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni, Salata cu icre de ştiucă de Tulcea, Pită de Pecica, Salinate de Turda; unul cu Denumire de Origine Protejată (DOP) - Telemea de Ibăneşti; două cu Specialitate Tradiţională Garantată (STG) - Salată tradiţională cu icre de crap și Sardeluţa marinată fabricată potrivit tradiţiei din România. (C. Z.)

Citeşte mai multe despre:   agricultură