Românii care vor să cumpere o locuinţă în această perioadă trebuie să plătească, în medie, cu 14% mai mult decât cei care au făcut acest pas la finele lui 2023, reiese dintr-o analiză de specialitate.
Un nou produs românesc protejat la nivel european
„Cârnaţii de Pleşcoi” au dobândit denumirea de „Indicaţie Geografică Protejată” la nivel european, produsul din carne fiind al şaselea din România înregistrat în sistemele de calitate din UE. Consumatorii vor avea certitudinea că produsul din categoria „IGP” respectă normele de calitate, fiind evitate astfel falsurile de pe piaţă. Protecţia la nivel european a fost solicitată de către Asociaţia pentru promovarea cârnaţilor de Pleşcoi, înfiinţată în anul 2009.
România are, începând cu 4 octombrie, un nou nume pe lista produselor recunoscute oficial la nivel european. „Cârnații de Pleșcoi” au primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu „Indicație Geografică Protejată“ (IGP), după cum a anunţat, într-un comunicat, Executivul european. Produsul se alătură celorlalte cinci produse alimentare românești protejate în UE, şi anume „Scrumbia de Dunăre afumată”, „Novacul afumat din Țara Bârsei”, „Salamul de Sibiu” și „Magiunul de prune de Topoloveni” (toate patru sunt „Indicaţii Geografice Protejate“) şi „Telemeaua de Ibănești”, înregistrată pe sistemul de calitate „Denumire de Origine Protejată” - DOP. De asemenea, la comisie se mai află depuse documentaţiile pentru încă cinci produse în scopul dobândirii protecţiei europene, din care patru pentru sistemul de calitate IGP: „Telemea de Sibiu”, „Caşcaval de Săveni”, „Salată cu icre de știucă de Tulcea”, „Plăcintă dobrogeană”, iar produsul „Salată tradiţională cu icre de crap” este înscris pentru dobândirea protecţiei europene „Specialitate Tradiţională Garantată”.
Asociaţia pentru promovarea cârnaţilor de Pleşcoi, înfiinţată în anul 2009, a solicitat protecţia la nivel european „din dorinţa de a duce mai departe tradiţia şi de a păstra gustul autentic al cârnaţilor de Pleşcoi”, potrivit informaţiilor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). Cârnaţii de Pleşcoi sunt produşi dintr-un amestec de carne de oaie şi vită, uneori şi carne de capră, condimentaţi cu ardei roşu, usturoi şi cimbru, combinaţie de ingrediente ce le conferă un gust unic, cunoscut şi renumit pe teritoriul României începând din secolul al XIII-lea. Reţeta a fost transmisă din generaţie în generaţie, deoarece prepararea cârnaţilor şi valorificarea lor reprezenta principala sursă de venit a localnicilor din Pleşcoi (Buzău), mai susţin reprezentanţii MADR.
Cârnaţii de Pleşcoi se fabrică şi se comercializează afumaţi şi crud-uscaţi afumaţi.
Denumirea şi sigla „Indicaţia Geografică Protejată” garantează consumatorului că acel produs are o anumită calitate, reputaţie, care respectă reţeta originară, iar cel puţin una dintre etapele de producţie se desfăşoară în zona geografică delimitată. La nivel european sunt înregistrate 1.450 de produse protejate, ţările cu cele mai multe produse înregistrate fiind Franţa, Spania şi Italia.