Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Un nou satelit meteo lansat de europeni
Un satelit lansat pe 2 noiembrie de Agenţia Spaţială Europeană va oferi cercetătorilor informaţii preţioase legate de circulaţia apei pe planetă, scrie Euractiv.ro. Noul satelit european SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) a fost conceput pentru a măsura umiditatea solului şi salinitatea oceanelor, în scopul unei mai bune înţelegeri a fenomenului încălzirii globale. SMOS va permite, de asemenea, şi măsurarea variaţiilor nivelului de salinitate de la suprafaţa oceanelor, variaţii ce influenţează, de asemenea, circulaţia apei în natură.
Datele transmise de SMOS vor fi folosite pentru îmbunătăţirea prognozelor meteo şi pentru avertismentele legate de fenomene extreme, precum inundaţiile. Rusia a lansat cu succes satelitul european, SMOS, alături de un altul, Proba-2, de la baza din Pleseţk (nord), informează AFP. Satelitul face parte dintr-o serie de astfel de aparate europene care vor fi trimise în următorii câţiva ani în spaţiu, pentru a studia planeta. În primă instanţă, misiunea va dura trei ani. „Este un eveniment foarte important. Acesta este al doilea dintre Earth Explorers şi cu aceasta confirmăm că ESA este agenţia spaţială care face cele mai mari eforturi din lume pentru ştiinţa Pământului şi pentru o nouă înţelegere a schimbărilor climatice“, a declarat Jean-Jacques Dordain, directorul Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). Noul satelit a fost construit în urma colaborării dintre Agenţia Spaţială Europeană (ESA), Centrul Naţional Francez de Studii Spaţiale (CNES) şi Agenţia Spaniolă de Studii Spaţiale (CDTI). Acest satelit, ce a costat 315 milioane de euro, a fost plasat pe o orbită cvasipolară, la înălţimea de aproximativ 755 de kilometri.