Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Un nou summit ONU pe tema climei
Noul comisar european pentru acţiune climatică, Wopke Hoekstra, se aşteaptă ca summitul COP28 pe tema climei, care începe joi, să fie unul dur, având în vedere că cele aproape 200 de țări participante sunt departe de a ajunge la un acord pentru accelerarea tranziției de la combustibilii fosili la energia verde.
Potrivit unei analize publicate de platforma media European Newsroom, este tot mai scurt timpul pe care îl are omenirea pentru a limita încălzirea globală la maximum 2 grade Celsius, preferabil chiar la 1,5 grade, comparativ cu perioada preindustrială, aşa cum s-a convenit acum 8 ani la Paris. „Oamenii de ştiinţă ne spun că este nevoie de mult mai multă ambiţie (din partea statelor lumii, n.r.). Fereastra de oportunitate se închide”, a subliniat Hoekstra într-un interviu acordat platformei.
În privința mandatului Uniunii Europene la COP, acesta vizează determinarea marilor poluatori să facă mai mult pentru combaterea schimbărilor climatice, în schimbul unei contribuții europene la plata daunelor cauzate de climă în zonele sărace.
Comisarul a mai declarat că recentele călătorii în 13 ţări şi cele 55 de întâlniri cu miniştri, trimişi speciali şi lideri ai unor organizaţii avute în China, America Latină şi Africa i-au demonstrat dificultăţile care trebuie depăşite. Lupta împotriva încălzirii planetei „poate avea succes doar cu un larg consens” între state, marile corporaţii şi cetăţeni, a mai afirmat oficialul european, menționând că „lucrurile au devenit infinit mai dificile din cauza geopoliticii”, iar un acord va fi greu de atins.
Conferința Națiunilor Unite privind schimbările climatice (COP28) este al 28-lea summit climatic al ONU și va avea loc între 30 noiembrie și 12 decembrie 2023, la Dubai. (C. Z.)