Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Un „Plan Marshall” pentru reconstrucția Ucrainei
Experţi internaţionali au avut discuții săptămâna trecută, la Berlin, pe tema reconstrucţiei postbelice a Ucrainei, în cadrul unei conferinţe organizate de Comisia Europeană şi de Germania, țară care prezidează Grupul celor şapte naţiuni puternic industrializate (G7).
Reconstrucţia Ucrainei „trebuie să înceapă acum”, a declarat cancelarul federal german Olaf Scholz, în deschiderea conferinţei, apreciind că este nevoie de „nici mai mult, nici mai puţin decât de crearea unui nou Plan Marshall pentru secolul al XXI-lea”. Prin Planul Marshall, SUA au finanţat cu miliarde de euro reconstrucţia ţărilor europene după cel de-Al Doilea Război Mondial, între 1948 şi 1952.
Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a apreciat drept „uluitoare” amploarea distrugerilor. „Banca Mondială estimează costul distrugerilor la 350 de miliarde de euro - aceasta este în mod cert mai mult decât o ţară sau o uniune poate furniza de una singură. Avem nevoie de toată lumea «de pe punte»”, a spus ea, potrivit dpa.
La rândul său, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a intervenit prin videoconferință, i-a îndemnat pe participanţi să se angajeze să acopere deficitul bugetar de 38 de miliarde de dolari prevăzut pentru anul viitor din cauza invaziei ruse. „Este vorba de o sumă de bani considerabilă, 38 de miliarde de dolari, acestea sunt salariile profesorilor, medicilor, acestea sunt ajutoarele sociale, pensiile”, a subliniat şeful statului ucrainean.
Kievul îşi îndeplineşte obligaţiile asumate, chiar dacă aceasta are loc pe fondul războiului declanşat de Rusia asupra Ucrainei, a arătat, în discursul său, prim-ministrul Ucrainei, Denîs Şmîhal, prezent la eveniment. El a promis Europei o continuare în ritm accelerat a reformelor de anvergură demarate în ţara sa în drumul ei spre aderarea la Uniunea Europeană. Până la sfârşitul acestui an, Kievul vrea să implementeze aşa-zisul acord de asociere. Alături de alte proiecte, guvernul ucrainean plănuieşte să introducă standardele UE în diferite sectoare industriale, o reformă a autorităţilor vamale, o reformă a guvernului şi o liberalizare a legislaţiei în domeniul muncii.
Reconstrucţia postbelică a Ucrainei va fi o „misiune pentru o generaţie”, care va dura câteva decenii și va avea nevoie de implicarea comunităţii internaţionale, au subliniat Olaf Scholz şi Ursula von der Leyen, într-un articol publicat în Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ajutoarele venite de la Bruxelles ar putea să depăşească 100 de miliarde de euro în următoarele decenii, fiind posibil să ajungă chiar şi la 350 de miliarde de euro, ceea ce ar face din Ucraina cel mai mare debitor al blocului comunitar, potrivit agenţiei germane de evaluare financiară Scope. (C. Z.)