Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Un sfert din bugetul românilor se duce pe alimente
În timp ce gospodăriile din Uniunea Europeană alocă, în medie, 13% din totalul cheltuielilor de consum pentru alimente şi băuturi non-alcoolice, ponderea acestor cheltuieli în România este de 26%, cea mai mare din UE, arată datele statistice pentru anul 2019 publicate de Eurostat.
Alte state membre unde alimentele au o pondere mare în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor sunt Lituania (20,2%) şi Estonia (19,3%).
În ultimii 10 ani, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum a scăzut sau a rămas stabilă în majoritatea statelor membre UE, inclusiv în România. În cazul țării noastre, a scăzut de la 27,3% în 2009 până la 26% în 2019.
Pe de altă parte, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum a crescut în şapte state membre UE, cele mai mari creşteri fiind în Cehia, Slovacia şi Ungaria.
Pe ansamblu, în 2019, gospodăriile din UE au cheltuit peste 956 miliarde de euro pentru alimente şi băuturi non-alcoolice. Este a treia mare categorie de cheltuieli după cele pentru „locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili”, care au reprezentat 23,5% din total, şi „transport” cu 13,1%.
Potrivit specialiștilor, ponderea alimentelor şi a băuturilor non-alcoolice în totalul cheltuielilor unei gospodării este un indicator al calităţii vieţii. Cu cât acest procent este mai mic, cu atât calitatea vieții este mai ridicată, deoarece cheltuielile mari pentru mâncare implică reduceri la alte categorii de consum, cum ar fi cele culturale și recreative. (C. Z.)