Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Un sfert din bugetul românilor se duce pe alimente

Un sfert din bugetul românilor se duce pe alimente

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 29 Decembrie 2020

În timp ce gospodăriile din Uniunea Europeană alocă, în medie, 13% din totalul cheltuielilor de consum pentru alimente şi băuturi non-alcoolice, ponderea acestor cheltuieli în România este de 26%, cea mai mare din UE, arată datele statistice pentru anul 2019 publicate de Eurostat.

Alte state membre unde alimentele au o pondere mare în cheltuielile totale de consum ale gospodăriilor sunt Lituania (20,2%) şi Estonia (19,3%).

În ultimii 10 ani, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum a scăzut sau a rămas stabilă în majoritatea statelor membre UE, inclusiv în România. În cazul țării noastre, a scăzut de la 27,3% în 2009 până la 26% în 2019.

Pe de altă parte, ponderea cheltuielilor pentru alimente şi băuturi non-alcoolice în totalul cheltuielilor de consum a crescut în şapte state membre UE, cele mai mari creşteri fiind în Cehia, Slovacia şi Ungaria.

Pe ansamblu, în 2019, gospodăriile din UE au cheltuit peste 956 miliarde de euro pentru alimente şi băuturi non-alcoolice. Este a treia mare categorie de cheltuieli după cele pentru „locuinţă, apă, electricitate, gaze naturale şi alţi combustibili”, care au reprezentat 23,5% din total, şi „transport” cu 13,1%.

Potrivit specialiștilor, ponderea alimentelor şi a băuturilor non-alcoolice în totalul cheltuielilor unei gospodării este un indicator al calităţii vieţii. Cu cât acest procent este mai mic, cu atât calitatea vieții este mai ridicată, deoarece cheltuielile mari pentru mâncare implică reduceri la alte categorii de consum, cum ar fi cele culturale și recreative. (C. Z.)