Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Un sfert din industria turismului se apropie de faliment

Un sfert din industria turismului se apropie de faliment

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 10 Feb 2021

Un sfert din unitățile de tip hotel sau restaurant din România sunt închise și aproape de faliment, iar procentul ar putea creşte la o treime dacă Guvernul nu urgentează ajutoarele de stat pentru HoReCa, spun reprezentanții patronatelor din domeniu. Printre măsurile propuse pentru revigorarea acestui sector se numără înfiinţarea Organizaţiei de Management al Destinaţiei România care să promoveze țara noastră ca destinație pentru turiștii străini.

Pierderea medie a unei unităţi HoReCa de anul trecut este de 120.000 de euro, iar pentru anul 2021, Guvernul actual trebuie să grăbească acordarea ajutorului pentru 2020 și să se gândească la un program de despăgubiri pentru restricţionarea de la funcţionare din acest an, a spus preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor (HORA), Daniel Mischie, într-o conferinţă de presă.

„Un sfert din locaţiile din turism sunt închise. De ce? Există două motive principale: primul dintre ele este lipsa fluxurilor financiare, iar a doua este lipsa predictibilităţii. (…) În situaţia în care statul nu va promulga imediat ajutorul pentru HoReCa, şi aici mă refer la două săptămâni sau o lună, de la un sfert din industrie închisă vom merge spre o treime”, a afirmat Mischie, potrivit Agerpres.

Industria turismului încă trăieşte, dar este afectată profund şi are nevoie să găsească soluţii pentru ca oxigenul atât de necesar să nu vină după deces, a declarat, la aceeași conferință, Dragoş Anastasiu, preşedintele Coaliţiei pentru Dezvoltarea României. 

„Este destul de târziu şi mesajul nostru este de urgentare. Nu arătăm cu degetul, nu trebuie să facă autorităţile singure, nu trebuie să facem noi singuri. Nu putem decât împreună”, a spus Anastasiu.

Printre soluțiile de ieșire din criză avansate de organizațiile din turism se numără înfiinţarea Organizaţiei de Management al Destinaţiei România.

„Sunt câteva măsuri importante, chiar vitale, pentru industria turismului care au nevoie de a fi grăbite. Discutăm despre Măsura 2 de granturi, Măsura 3 şi măsura cu 20% din cifra de afaceri. (…) Ne dorim să vedem transpus din programul de guvernare şi un deziderat al industriei turismului, şi anume implementarea Organizaţiei de Management al Destinaţiei România”, a declarat Alin Chipăilă, preşedintele Alianţei pentru Turism (APT).

Reprezentantul APT a punctat faptul că pregătirea noului sezon turistic trebuie să aibă loc din timp. 

„România va fi la concurenţă acerbă cu celelalte destinaţii europene şi mondiale. Nu putem să stăm şi să pregătim în iunie, iulie această revenire a turismului. Ne propunem să lucrăm cot la cot cu ministerul pentru a planifica împreună, prin intermediul Organizaţiei de Management al Destinaţiei România, această repornire a turismului pe care ne-o ­dorim cu toţii să vină cât mai ­repede”, a subliniat Chipăilă.

(Cristina Zamfirescu)