Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Un sfert din populaţia activă lucrează în străinătate
Potenţialul de creştere economică a României este pus sub semnul întrebării de lipsa forţei de muncă, iar aceasta ar trebui să fie o preocupare principală a Guvernului. Potrivit reprezentanților Camerei de Comerţ Americane în România, autorităţile nu par să conștientizeze că au această problemă. „Noi suntem în faza de negare. Trebuie să acceptăm faptul că avem un exod al capacităţilor intelectuale în toate domeniile.”
Reprezentanţii Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham România) au tras un semnal de alarmă asupra situației „îngrijorătoare” a pieței muncii, într-o conferință de presă în care au prezentat rezultatele unui sondaj privind calitatea mediului investiţional, realizat în rândul membrilor organizaţiei.
„Absenţa forţei de muncă calificate reprezintă o ameninţare majoră pentru potenţialul de creştere a economiei româneşti. Într-un studiu pe care l-am comisionat (…) se arăta că, pentru a asigura o creştere de 3-3,5% pe an în România, pe o perioadă de cinci ani, este nevoie de un milion de locuri de muncă noi”, a spus Ionuţ Simion, preşedintele AmCham România.
Emigrările au continuat într-un ritm alert, iar România nu a reuşit să vină cu măsuri care să oprească această migraţie.
„Politica fiscală cu privire la impozitarea muncii joacă aici un rol extrem de important. Impozitarea totală a forţei de muncă plasează România printre ţările cu nivel de impozitare ridicat. Atâta timp cât ai o impozitare semnificativă a muncii, nu ştiu cum poţi să atragi pe cineva care este impozitat la fel în Anglia”, a continuat Simon, potrivit Agerpres.
La rândul său, Ionuţ Sas, prim-vicepreşedinte al organizaţiei, crede că autorităţile nu par să fie conştiente de această problemă.
„Trebuie să acceptăm faptul că avem un exod al capacităţilor intelectuale în toate domeniile. În ultimii ani, peste un sfert din populaţia activă a României a emigrat şi lucrează în străinătate. Ar fi însemnat o creştere economică între 0,6 şi 0,9% dacă această forţă de muncă ar fi rămas. Ar trebui să fim oneşti cu noi, să ne uităm în oglindă şi să spunem: ok, avem o problemă, hai să oprim acest exod în primă fază. După ce reuşim să stabilizăm acest lucru şi să oprim exodul, cred că abia atunci putem să venim cu măsuri să atragem diaspora”, a declarat Sas.
Unul din domeniile afectate de lipsa de specialiști este industria IT. Potrivit Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii, criza de forță de muncă „încetineşte progresul tehnologic şi digitalizarea societăţii”, în condițiile în care ţara noastră este ultima în UE în ceea ce priveşte digitalizarea.
În prezent, piaţa de IT, care aduce în economie circa 6,2% din PIB, înglobează aproximativ 135.000 de specialişti, iar industria se confruntă cu un deficit de angajați de 15.000 - 20.000 de persoane anual, susține asociaţia. (C.Z.)