Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Un sfert dintre români trăiesc în „oraşe inteligente”
Conceptul de Smart City a evoluat mult în România în ultimii ani, au început să apară bugetele dedicate, iar fondurile europene disponibile pentru dezvoltarea comunităţilor inteligente depăşesc 7 miliarde de euro, a declarat preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City şi Mobilitate (ARSCM), la o conferinţă de specialitate.
Potrivit unui studiu recent, peste 25% dintre români locuiesc într-un oraş care are în plan, în derulare sau deja finalizat cel puţin un proiect Smart City.
Lista comunităţilor urbane care fac eforturi de a deveni ceea ce se numeşte oraşe inteligente - Smart City este într-o continuă evoluţie şi include municipalităţi precum Alba Iulia, Arad, Bacău, Balş, Botoşani, Braşov, Bucureşti, Bumbeşti-Jiu, Călăraşi, Cernavodă, Comăneşti, Constanţa, Cluj-Napoca, Deva, Fălticeni, Galaţi, Giurgiu, Gura Humorului, Iaşi, Mangalia, Mioveni, Mizil, Moineşti, Oradea, Piatra Neamţ, Reşiţa, Seini, Sibiu, Slatina, Suceava, Târgovişte, Târgu Jiu, Târgu Mureş, Târgu Neamţ, Târnăveni, Timişoara, Târgu Bujor şi Tulcea. Un studiu realizat recent pe baza informaţiilor furnizate de primării, companii şi a interviurilor efectuate arată că 38 de oraşe mari, medii şi mici din ţară au, în faza de plan, în derulare sau deja finalizate peste 200 de proiecte tip Smart City care includ iluminatul stradal, Smart Parking, monitorizarea video şi servicii publice de WiFi, managementul traficului, managementul deşeurilor, monitorizarea calităţii aerului.
„Oraşele din listă însumează o populaţie de peste 5,631 milioane, iar faptul că peste un sfert din populaţia României trăieşte într-un oraş ce deja păşeşte în epoca Smart City ne bucură. Pe de altă parte, vedem şi potenţialul uriaş al acestor soluţii, dacă luăm în calcul atât populaţia totală, cât şi populaţia urbană rămasă neacoperită”, se arată în studiul citat de Agerpres.
Proiectele Smart City identificate au fost împărţite, în concordanţă cu raportările UE, în şase categorii, iar cele mai multe proiecte, în număr de 49, sunt din categoria Smart Governance, urmează categoria Smart Living, cu 48 de proiecte, Smart Economy şi Smart Mobility, fiecare cu 46 de proiecte. La distanţă urmează Smart Environment, cu 19 proiecte, şi Smart People, cu 13 iniţiative.
Printre cele mai inovatoare municipalităţi din punctul de vedere al soluţiilor inteligente se numără Seini, singurul oraş independent energetic din România, Târgu Neamţ, care a amplasat pe întreaga sa suprafaţă iluminatul public cu LED, dar şi Gura Humorului, cu acoperire integrală cu servicii publice WiFi.
Iar dintre oraşele mari, Alba Iulia are cel mai dezvoltat proiect de Smart City.
„La Alba Iulia avem cel mai dezvoltat, corect şi complet proiect de Smart City din România. Sunt 73-74 de soluţii de Smart City implementate deja, în curs de testare. Sunt peste 40 de companii, ONG-uri, clustere, diverse conglomerate care deja lucrează la partea de Smart City din Alba Iulia”, a declarat Eduard Dumitraşcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City şi Mobilitate (ARSCM), într-o conferinţă recentă pe această temă.
Potrivit lui Dumitraşcu, numeroase municipalităţi au început să aibă bugete speciale pentru dezvoltarea şi implementarea soluţiilor de tip Smart City.
„Avem peste 7 miliarde de euro disponibili pe fonduri europene pentru dezvoltarea comunităţilor, pentru Smart City. Conceptul de Smart City a evoluat foarte mult în România în ultimii ani. Dacă acum doi ani noi promovam acest concept, beneficiile unei comunităţi creativ inteligente, astăzi încep să apară şi bugetele. Primăria Constanţa, acum două săptămâni, în bugetul pe 2018 a prevăzut bani pentru Smart City, la Satu Mare la fel, la Consiliul Judeţean Iaşi la fel, la Reşiţa la fel, la Cluj, la Braşov, Oradea, inclusiv în Bucureşti. Acest concept iese din zona de teorie şi intră în vieţile noastre”, a spus Dumitraşcu, potrivit Agerpres.