Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Undă verde la înfiinţare de abatoare locale
Începând de vineri, 27 ianuarie 2017, a intrat în vigoare un act normativ care oferă posibilitatea înfiinţării de puncte de sacrificare a animalelor în propriile ferme, carnea putând fi dată spre comercializare către măcelării, carmangerii sau magazine alimentare.
Prin Ordinul nr. 140/2016 pentru modificarea şi completarea condiţiilor minime de funcţionare a abatoarelor de capacitate mică, punctul de tăiere este definit de actul normativ ca un abator de capacitate mică integrat fermei. Abatorul trebuie să fie dotat cu spaţii şi facilităţi adecvate în care să se desfăşoare activităţi pentru tăierea animalelor crescute în ferma proprie şi pentru livrarea cărnii şi a organelor rezultate în unităţi înregistrate sanitar-veterinar de pe teritoriul naţional. În abator pot fi sacrificate maximum 50 de capete/lună de ovine, caprine sau porcine, 10 capete/lună de bovine sau orice combinaţie a acestor specii, dar care nu depăşeşte 1,5 UVM/zi (unitate vită mare).
Abatoarele mici, altele decât punctele de tăiere din ferme, pot să sacrifice 200 de capete/lună de ovine, caprine şi porcine şi 40 de capete/lună de bovine sau orice combinaţie a acestor specii, dar care nu depăşeşte 5 UVM/zi. Centrele de sacrificare pot să furnizeze lunar 100 de capete de ovine, caprine, porcine şi 20 de capete de bovine sau la combinarea speciilor să nu se depăşească 2,5 UVM/zi pentru recepţia, cazarea şi tăierea unui număr redus de animale.