Colectarea, reciclarea şi recuperarea deşeurilor au fost dintotdeauna o preocupare a societăţii. Pe vremea comunismului erau numeroase puncte de colectare şi se numeau fie ICM-uri (pentru metale), fie DCA-uri (pentru hârtie, textile sau sticlă).
În Bucureştiul zilelor noastre, în afara ambulanţilor care strigă zilnic prin cartiere „Fiare cumpărăm, aragaze, frigidere luăm!“, primăriile alături de organizaţiile ecologice şi Ministerul Mediului organizează măcar o dată la trei luni acţiuni de colectare a deşeurilor electrocasnice din cartiere. Pe lângă acestea, şi mici societăţi s-au profilat pe colectarea metalelor, a hârtiei şi a peturilor. Sunt câteva sute de mici întreprinderi care trăiesc din aceste colectări de deşeuri. Acestea sunt revândute apoi către firmele de reciclare. Dacă există o cantitate consistentă de materiale refolosibile, anumite firme vin la domiciliu să le ridice. Centre mari de colectare sunt situate în tot Bucureştiul. Aici se pot duce deşeuri din hârtie, plastic, sticlă în cantităţi mari (de la 100 kg în sus) pentru a fi reciclate. Le puteţi găsi şi pe site-ul „Harta verde a Bucureştiului“. Vă oferim adresele câtorva dintre ele: Amplitecna - Calea Floreasca nr. 91-111, Bl. F1, sc.4, ap. 35, sector 1, tel. 021.316.47.38. Aici se pot aduce deşeuri de hârtie şi carton. Cibia comexim este situată pe Bulevardul Iuliu Maniu nr. 74-76, bl. 5, sc. C, et. 1, ap. 88. sector 6, tel. 021.772.30.33, pentru hârtie, carton, sticlă. Green Pet Prod de pe Şoseaua Andronache nr. 203 din sectorul 2, tel. 021.241.20.13 - ambalaje de plastic (PET). Acestea şi multe altele se pot găsi pe site-urile de specialitate. Preţurile de achiziţie sunt diferite. Pentru maculatură - între 0,10 şi 0,25 lei/kg, pentru folie - 0,4 lei/kg, pet - 0,8 lei/kg, iar dozele metalice - 3 lei/kg.
Colectare la hipermarket
Mai nou, lanţurile marilor magazine s-au implicat alături de Ministerul Mediului într-o vastă acţiune de colectare şi procesare a deşeurilor. Se preconizează că 40 de automate de preluare a PET-urilor vor funcţiona în cele mai importante hipermarketuri. S-au instalat deja primele aparate pentru colectarea deşeurilor electrice şi electrocasnice (DEEE-uri). Cei care duc aparatură veche pentru a fi reciclată primesc vouchere pentru cumpărături. Preţurile pentru laptopuri sunt de 1,5 lei/ kg, pentru PC-uri - 1,20 lei/ kg, pentru televizoare, monitoare LCD, cuptoare cu microunde, boilere, calorifere şi imprimante - 0,7 lei/ kg, pentru frigidere, maşini de spălat, aragazuri şi aparate de aer condiţionat - 0,8 lei/kg, iar pentru telefoane mobile - 10 lei/kg. Astfel, pentru un frigider, voucherul primit ar putea avea o valoare de 80 de lei. Pentru un pet, clienţii primesc 0,05 lei, iar pentru o doză - 0,03 lei.
Colectarea deşeurilor poate fi o afacere bună. Pentru demararea ei aveţi nevoie de 10.000 de euro, bani necesari cumpărării unei prese, a unei maşini pentru transport, pentru închirierea spaţiului de desfăşurare a activităţii, pentru înfiinţarea firmei şi câteva mii de euro pentru rulaj în prima perioadă. Potrivit finanţiştilor, la achiziţionarea unui kilogram de ambalaje de plastic se achită aproximativ 0,8 lei, iar la vânzarea către firma de reciclare finită preţul este de 1,4 lei/kg. Profitul se ridică la 25% din cifra de afaceri. Pe parcursul unei luni se pot achiziţiona în medie 15 tone de mase plastice, în funcţie de zona unde este amplasat depozitul de colectare. Profitul poate ajunge la 5.000 de euro şi, nefiind o afacere sezonieră, puteţi conta pe aceşti bani lunar.