Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Unde va fi valabil certificatul verde digital
Uniunea Europeană a făcut un pas important către redeschiderea frontierelor sale interne, ajungând la un consens asupra certificatului verde digital pentru COVID-19, care va intra în vigoare de la 1 iulie. Documentul va conține, prin intermediul unui cod QR, informaţii care să ateste dacă titularul acestuia a fost vaccinat, dacă a trecut printr-o infectare în ultimele şase luni sau dacă are un test PCR negativ efectuat în ultimele zile.
Negociatorii comunitari au convenit că certificatul va fi valabil în toate statele membre ale UE, plus Liechtenstein, Islanda şi Norvegia, pentru vaccinurile aprobate de Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA): Pfizer-BioNTech, Moderna, Astrazeneca şi Johnson&Johnson.
Documentul poate include şi alte vaccinuri neaprobate de EMA, dar aprobate de un stat membru, cum este cazul Ungariei, care foloseşte și vaccinurile rusesc și chinezesc, dar fiecare stat membru va decide dacă le ia în considerare sau nu, relatează agenţia EFE, preluată de Agerpres.
Prin intermediul aplicațiilor puse la dispoziție de autoritățile naționale, cetăţenii pot obţine aceste certificate dacă au fost vaccinaţi anti-COVID-19, dacă au un test PCR negativ recent, iar dovada că au fost infectați va fi un test PCR pozitiv datat cu cel mult şase luni în urmă (180 de zile), testele serologice pentru detectarea anticorpilor nefiind deocamdată recunoscute.
Certificatul este menit să faciliteze călătoriile în interiorul UE și nu, de exemplu, pentru redeschiderea evenimentelor culturale la nivel naţional, deşi statele membre pot hotărî să utilizeze documentul şi în alte scopuri decât călătoriile.
Potrivit responsabililor europeni, citați de agențiile de presă, certificatul nu garantează titularului că poate călători fără carantină şi fără teste PCR suplimentare oriunde în UE, deoarece, în cazul în care situaţia epidemiologică se înrăutăţeşte, statele membre îşi rezervă dreptul de a impune măsuri suplimentare la graniţe. Într-o asemenea situație, statele vor trebui să anunțe măsurile cu 48 de ore înainte, precizând motivele care determină impunerea lor, durata, excepţiile prevăzute pentru titularii certificatelor.
În practică, fiecare stat membru va avea libertatea să decidă, de exemplu, dacă acceptă intrarea persoanelor vaccinate cu o singură doză de vaccin Pfizer, AstraZeneca sau Moderna, sau scurtarea la mai puţin de 180 de zile a termenului pentru un test PCR pozitiv.
Cu obiectivul ca documentul să funcţioneze din 1 iulie, procesul decizional va continua cu votul din plenul Parlamentului European și cu unda verde finală pe care o va da, apoi, Consiliul UE.
Sub aspect tehnic, potrivit unor surse comunitare, 18 din cele 30 de state participante au efectuat cu succes probele pentru citirea codurilor QR ce vor fi incluse în certificate şi pentru descărcarea cheilor care confirmă autenticitatea documentelor. (C. Z.)