Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
UNICEF recomandă extinderea Pachetului Minim de Servicii la nivel național
Pandemia de COVID-19 a provocat în România o creştere a vulnerabilităţilor copiilor aflaţi în situaţie de risc, reducerea activităţii economice determinând o creştere a numărului familiilor ale căror venituri s-au redus, arată o evaluare realizată de UNICEF România. Ca soluție, UNICEF recomandă extinderea Pachetului Minim de Servicii (PMS), implementat deocamdată în 45 de comunităţi din judeţul Bacău, la nivelul întregii ţări, astfel ca fiecare comunitate şi şcoală să aibă un asistent comunitar, un lucrător/asistent social şi un consilier şcolar.
Potrivit unui comunicat al UNICEF România, cei mai vulnerabili copii sunt cei care trăiesc în sărăcie, cei aflaţi la risc de violenţă, abuz sau neglijare, copiii de etnie romă, cei care trăiesc în locuinţe supraaglomerate şi ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate. Principalele dificultăţi ale comunităţilor în care respondenţii trăiesc, generate de pandemia de COVID-19, sunt: respectarea regulilor de izolare (54%), nesiguranţa locului de muncă al părinţilor (21%) şi lipsa materialelor de igienă şi protecţie (16%), dificultăţile privind accesul la servicii fiind legate de accesul la servicii medicale (58%) şi la servicii educaţionale (31%).
Raportul publicat miercuri prezintă rezultatele celei de-a doua runde a evaluării rapide a situaţiei copiilor şi familiilor, cu accent pe categoriile vulnerabile, în contextul crizei sanitare. Evaluarea a fost realizată pe baza unei consultări on-line la care au răspuns 2.230 de adolescenţi şi tineri şi a intervievării a peste 120 de profesionişti - lucrători comunitari, reprezentanţi ai autorităţilor locale şi judeţene, ai societăţii civile şi personal din instituţii rezidenţiale, din judeţele Braşov, Bacău, Ilfov şi Dolj. „Am constatat creşteri ale numărului de respondenţi care au semnalat ca fiind problematică asigurarea produselor de bază, pe primul loc fiind menţionate produsele de igienă, urmate de alimente. De asemenea, a crescut numărul celor care semnalează dificultăţi de acces la medicamente şi vaccinuri“, a declarat Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România.
Rezultatele evaluării rapide evidenţiază necesitatea ca fiecare copil să aibă acces la serviciile de bază de la nivelul comunităţii, lucru ce poate fi realizat prin extinderea Pachetului Minim de Servicii (PMS), implementat în prezent în 45 de comunităţi din judeţul Bacău, la nivelul întregii ţări, astfel ca fiecare comunitate şi şcoală să aibă un asistent comunitar, un lucrător/asistent social şi un consilier şcolar. „Rezultatele mai arată şi că autorităţile trebuie să dezvolte materiale şi capacităţi de învăţare on-line, inclusiv de instruire a cadrelor didactice şi a părinţilor (…). Guvernul ar trebui să îmbunătăţească serviciile medicale de prevenţie, inclusiv practicile de igienă la domiciliu/în şcoală/în comunitate, programele de vaccinare, screeningurile de sănătate, nutriţia şi sănătatea maternă şi neonatală“, precizează raportul.
(Cristina Zamfirescu)