Camera Deputaţilor, ca for decizional, a adoptat, zilele trecute, o propunere legislativă mult așteptată de fermieri. Actul normativ modifică Legea nr. 287/2009 privind Codul civil în sensul instituirii duratei are
Unirea Principatelor Române sărbătorită pe un ger năprasnic
▲ Manifestări dedicate Unirii Principatelor au avut loc în întreaga ţară, în ciuda temperaturilor extrem de scăzute ▲ La Iaşi, deşi termometrele arătau minus 20 de grade Celsius, sute de participanţi au venit să „dea mână cu mână” în tradiţionala horă din Piaţa Unirii, lângă statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza ▲ Preşedintele Traian Băsescu a vorbit participanţilor despre continuarea procesului de reformare a statului, iar preşedintele Senatului, Mircea Geoană, despre nevoia de unitate ▲ Cu ocazia manifestărilor de la Iaşi, primarul Gheorghe Nichita a cerut declararea zilei de 24 Ianuarie drept sărbătoare naţională legală a României, la fel ca şi ziua de 1 Decembrie ▲
În ciuda gerului de afară, câteva sute de persoane au venit ieri în Piaţa Unirii din Iaşi, pentru a aniversa alături de aleşii ţării împlinirea a 151 de ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească, la 24 Ianuarie 1859. La eveniment au fost prezenţi preşedintele României, Traian Băsescu, lideri ai partidelor parlamentare, senatori şi deputaţi, reprezentanţi ai administraţiilor publice locale şi judeţene, istorici. Printre invitaţi s-a numărat şi primarul Chişinăului, Dorin Chirtoacă, împreună cu o delegaţie a municipalităţii.
Manifestările dedicate zilei de 24 Ianuarie au început în Piaţa Unirii din Iaşi la ora 10:00, cu un spectacol folcloric susţinut de artiştii populari Nicolae Furdui Iancu, Mioara Velicu, Laura Lavric şi Ansamblul „Busuioc Moldovenesc”. O oră mai târziu, actori ai Teatrului Naţional din Iaşi au interpretat o scenetă în care au jucat rolul lui Alexandru Ioan Cuza, Mihail Kogălniceanu şi Doamna Elena. Momentul a fost urmat de alocuţiunile oficialităţilor, depuneri de coroane şi parada militară a Gărzii de Onoare.
Traian Băsescu a vorbit despre reformă, Mircea Geoană despre unitate
În discursul susţinut în faţa participanţilor la eveniment, preşedintele Traian Băsescu a declarat că şi acum, ca şi atunci, este nevoie de o Constituţie modernă şi de alte reforme importante pentru Statul român. „Şi la 1859 era nevoie de o Constituţie modernă care să corespundă aspiraţiilor românilor de a avea un stat modern. Şi acum, ca şi atunci, avem nevoie de o reformă a sistemului de educaţie, avem nevoie de reformă în agricultură, avem nevoie de un cod al asistenţei sociale. Naţiunile, oricât ar avansa în timp, trebuie să se afle într-un proces continuu de modernizare în acord cu aspiraţiile tuturor românilor”, a spus Traian Băsescu.
Politicienii de la Bucureşti trebuie să pună în practică sentimentul de Unire şi să renunţe, în această zi de 24 Ianuarie, la discursurile festiviste, a declarat, la rândul său, preşedintele Senatului, Mircea Geoană. „Trebuie să ştim dacă, în clipa când ne dăm jos de pe scenă, ne întoarcem la cârcoteală, dezbinare, la corupţie, sau ne întoarcem la unitate, unitate, unitate!”, a afirmat Mircea Geoană, la Iaşi.
„Acţiunile grandioase”, date peste cap de criză
După tradiţionala horă a Unirii, oficialităţile prezente la eveniment s-au deplasat la Biserica „Sfinţii Trei Ierarhi”, unde au depus jerbe şi coroane de flori la mormântul domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Manifestările dedicate Zilei Unirii s-au încheiat spre seară, cu retragerea cu torţe a militarilor pe Bulevardul Ştefan cel Mare, apoi, în Piaţa Palatului Culturii, ieşenii au putut asista la un concert de muzică populară susţinut de artiştii Nicolae Furdui Iancu, Mioara Velicu, Laura Lavric şi Ansamblul „Busuioc Moldovenesc”. Municipalitatea a alocat pentru desfăşurarea manifestărilor de la Iaşi suma de 500 mii de lei, primarul Gheorghe Nichita anunţând că „nu au fost pregătite acţiuni grandioase, întrucât suntem într-un an de criză”. Pe străzile din centrul municipiului au fost mobilizaţi 500 de poliţişti şi jandarmi din judeţele Iaşi şi Bacău, pentru a asigura ordinea publică.
Primarul Iaşului: data de 24 Ianuarie să fie declarată sărbătoare naţională
Cu ocazia manifestărilor de la Iaşi, primarul Gheorghe Nichita a lansat ideea unei iniţiative legislative care să vizeze declararea zilei de 24 Ianuarie, când s-a înfăptuit Unirea Principatelor, drept sărbătoare naţională legală a României, la fel ca şi ziua de 1 Decembrie. Edilul a subliniat că Bucureştiul are o „datorie morală” faţă de acest proiect, întrucât, în urmă cu 151 de ani, „Iaşul a cedat capitala”. Propunerea, a precizat primarul ieşean, va fi înaintată spre aprobare atât Legislativului, cât şi Executivului şi beneficiază deja de o campanie de semnături de susţinere. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că susţine iniţiativa primarului ieşean, referitoare la transformarea zilei de 24 Ianuarie în zi de sărbătoare naţională. „Vă asigur că voi fi un susţinător fără rezerve al iniţiativei primarului ca ziua de 24 Ianuarie să fie o zi de sărbătoare naţională”, a spus şeful statului. Şi preşedintele Senatului, Mircea Geoană, şi-a exprimat în discursul susţinut sprijinul pentru iniţiativa primarului ieşean.