Guvernul va aproba, printr-o ordonanţă de urgenţă, cel mai probabil astăzi, 30 decembrie, o serie de măsuri fiscal-bugetare care vizează eficientizarea cheltuielilor statului şi scăderea deficitului,
Uniunea Europeană cere Rusiei eliberarea opozanților întemnițați
Moartea tragică în închisoare a lui Alexei Navalnîi a reamintit lumii libere de soarta mai multor dizidenți ruși condamnați la ani grei de temniță pentru curajul de a critica regimul represiv al lui Putin. Unul dintre aceștia este Vladimir Kara-Murza, otrăvit de două ori și condamnat la 25 de ani de închisoare. El i-a îndemnat recent pe ruși „să nu dispere”. Uniunea Europeană a cerut Moscovei să elibereze imediat şi necondiţionat toţi deţinuţii politici.
Opozantul încarcerat Vladimir Kara-Murza, cetăţean ruso-britanic, jurnalist, activist politic şi regizor, a reușit să lanseze un apel către ruşi joi, în timpul audierii pe care a avut la tribunal prin videoconferinţă. El le-a cerut compatrioților să continue lupta pentru democraţie după moartea lui Navalnîi, relatează France Presse. „Încă nu pot realiza ceea ce s-a întâmplat, nici raţional şi nici emoţional. Dar dacă ne lăsăm pradă tristeţii şi disperării, este exact ceea ce ei îşi doresc. Nu avem dreptul să facem asta, le datorăm asta camarazilor noştri căzuţi”, a spus Kara-Murza.
Vechi prieten al lui Alexei Navalnîi, Vladimir Kara-Murza a fost și un apropiat al lui Boris Nemţov, ucis lângă Kremlin la 27 februarie 2015. Acuzat de trădare, el a fost condamnat în aprilie 2023 la 25 de ani de detenție, cea mai grea pedeapsă dată unui opozant în istoria recentă a Rusiei. Potrivit susţinătorilor săi, are o sănătate precară, ca urmare a faptului că a fost otrăvit de două ori în trecut.
Prin intermediul avocaților, mai mulți dizidenţi ruşi au reuşit să transmită din închisori mesaje la moartea lui Alexei Navalnîi, pe care cei apropiați lor le-au postat pe rețelele sociale, informează AFP.
Lilia Ceanîşeva, condamnată în iunie 2023 la şapte ani şi jumătate, a scris că „nu poate spune ce gândeşte” despre moartea lui Navalnîi din cauza „cenzurii” administraţiei penitenciarelor. Ea a adăugat, în mesajul de pe Telegram: „Sunt în doliu”.
Aliat de multă vreme al lui Navalnîi și fost lider al opoziției, Ilia Yașin a postat, prin intermediul apropiaților, că este șocat de moartea lui Alexei, dar că nu va rămâne tăcut: „Atât timp cât inima îmi va bate în piept, voi lupta împotriva tiraniei. Cât timp voi trăi, nu mă voi teme de nici un rău. Atâta timp cât voi respira, voi fi alături de poporul meu. Jur. Alexei, somn ușor, frate”.
Yașin a fost condamnat în decembrie 2022 la opt ani și jumătate pentru declarațiile pe care le-a făcut pe YouTube despre crimele de război comise de armata rusă la Bucea, Ucraina.
Uniunea Europeană şi-a reiterat apelul adresat Moscovei de a-i elibera pe toţi opozanții închiși în temnițele Rusiei, se arată într-o declaraţie a şefului diplomaţiei UE Josep Borrell.
Printre dizidenții a căror eliberare este solicitată sunt Iuri Dmitriev, Vladimir Kara-Murza, Ilia Yaşin, Alexei Gorinov, Lilia Ceanîşeva, Xenia Fadeeva, Alexandra Scocilenco şi Ivan Safronov. (C. Z.)