Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
„Uniunea Europeană va deveni o federaţie“
Comisia Europeană se va transforma în guvern, consiliul statelor membre va deveni o "cameră superioară", iar Parlamentul European va deveni mai puternic, a declarat cancelarul german Angela Merkel, citat de publicaţia "EU Observer".
Liderul german a prezentat în Parlamentul European modul în care Germania vede Europa, pe termen lung, structură de care a subliniat că "ţara se simte legată încă de la reunificare, de acum 22 de ani". "Până la statul federal european mai sunt câteva etape de parcurs", a subliniat Angela Merkel, spunând că, deocamdată, toate eforturile trebuie concentrate pe rezolvarea problemelor din zona euro. "Trebuie să găsim cea mai bună cale pentru a stabiliza zona euro şi să eliminăm erorile de concepţie. Trebuie să fim curajoşi şi să nu ne sustragem de la modificări ale tratatelor, dacă este nevoie", a precizat cancelarul.
Răspunzând unei intenţii a deputatului european Guy Verhofstadt, care susţine realizarea rapidă a statului federal european, Angela Merkel a reamintit de încercarea nereuşită din 2005, când francezii şi olandezii au respins Constituţia Europeană. "Pentru moment trebuie să ne concentrăm pe zona euro şi să le dăm oamenilor timp să ni se alăture", a explicat liderul german.
Ideea unei Europe organizate după modelul SUA are însă şi destui contestatari. În luna septembrie a acestui an, preşedintele ceh Václav Klaus considera că "ofensiva pentru o Uniune Europeană federală, cu propria conducere şi armată, este faza finală a distrugerii democraţiei şi a statului-naţiune". Intervenţia preşedintelui ceh survenea în contextul în care Germania, Franţa şi alte nouă vechi ţări membre ale UE ceruseră să se renunţe la veto-urile naţionale asupra politicii de apărare, iar ministrul german de externe, Guido Westerwelle, se exprimase pentru "un preşedinte al UE ales în mod direct şi care numeşte personal membrii Guvernului european".
Şi economistul polonez Leszek Balcerowicz, considerat "artizanul terapiei de şoc" care a făcut din Polonia una dintre cele mai competitive state europene în momentul de faţă, s-a declarat împotriva unei Europe federalizate, subliniind diferenţele importante dintre modelul american şi cel dorit în Europa.
"În SUA a existat aproape de la început o identitate comună. În Europa avem o istorie diferită, care nu poate fi ştearsă cu buretele. Identitatea europeană este mult mai slabă. Aproape că nu există şi nu o poţi forţa artificial. Cea mai periculoasă categorie de oameni sunt euro-entuziaştii, fiindcă încearcă să impună o utopie, iar utopiile sunt periculoase. Europa nu este SUA, iar Europa federală, după mine, nu este o idee viabilă", consideră economistul polonez.