După 13 ani în anticamera Schengen, România şi Bulgaria au aderat deplin la 1 ianuarie la spaţiul de liberă circulaţie, scrie AFP. La miezul nopţii dintre ani au fost organizate ceremonii la diferite puncte de
Uniunea Europeană va reevalua fracturarea hidraulică
Uniunea Europeană va reevalua în acest an fracturarea hidraulică şi problemele de mediu asociate acestui proces tehnologic, a declarat comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger. „Protejarea zonelor unde există apă potabilă şi subterană este absolut corectă, iar UE va analiza mai atent în acest an fracturarea hidraulică“, a afirmat Oettinger. Procesul fracturării hidraulice, prin care se injectează cantităţi mari de apă, nisip şi chimicale în formaţiuni de rocă de şist pentru a extrage gaze, este contestat de organizaţiile pentru protecţia mediului, care susţin că există un pericol însemnat de contaminare a pânzei freatice. În privinţa acestui aspect, comisarul european pentru energie a declarat că, „dacă vom permite teste, vom şti mai multe în câţiva ani şi vom fi mai bine informaţi în privinţa costurilor“.
Germania este îngrijorată în privinţa impactului fracturării hidraulice asupra mediului, dar, în acelaşi timp, guvernul nu vrea ca industria locală să fie dezavantajată economic, prin privarea ei de o resursă ieftină de energie. Premierul landului german Hesse, Volker Bouffier, a declarat că, „până când riscurile asociate fracturării hidraulice vor fi mai bine înţelese, este necesar un moratoriu pe astfel de tehonologie“.