Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Untul și magiunul intră pe lista alimentelor cu adaos plafonat
Guvernul a adoptat prelungirea cu 60 de zile a măsurii de limitare a adaosului comercial la alimentele de bază. Lista produselor vizate a fost modificată, cu adăugarea a două tipuri de alimente și eliminarea a șase produse. În perioada următoare va fi pus la punct un mecanism de monitorizare a preţurilor, care va asigura stabilitatea acestora după ce nu va mai fi în vigoare măsura plafonării adaosului la alimentele de bază.
Guvernanții au justificat prelungirea măsurii prin faptul că aceasta a oprit creşterile speculative de preţuri, a eliminat una din sursele principale ale inflaţiei generale și a protejat puterea de cumpărare a românilor cu venituri mici şi medii, conform declarațiilor făcute de ministrul agriculturii, Florin Barbu. În plus, ordonanța „nu i-a afectat pe producătorii români şi nu a produs perturbări, penurie în piaţă de alimente din România”, a mai susținut Barbu, într-un briefing la Palatul Victoria.
De pe lista produselor care au beneficiat până la 31 ianuarie de adaosuri plafonate au fost scoase margarina, cozonacul, bulionul, drojdia, orezul şi carnea tocată, în schimb au fost introduse altele două: untul (până la 250 g) și magiunul (până la 350 g).
„Prin dialog cu comercianţii, am adus unele modificări la lista produselor care beneficiază de adaos comercial limitat. Astfel, pentru unele produse aflate în listă se ridică această măsură. Mă refer la margarină, cozonac, bulion, drojdie, orez şi carne tocată. Sunt produse care au fost incluse înaintea sărbătorilor de iarnă, tocmai pentru că în acea perioadă consumul acestora este mai ridicat. De asemenea, sunt produse pentru care, din practică, se constată că preţurile s-au stabilizat”, a spus ministrul, citat de Agerpres.
În privința untului şi magiunului tradiţional, acestea au intrat pe listă pentru că la aceste alimente preţul final este semnificativ mai mare faţă de preţul de la poarta fabricii, potrivit oficialului.
Ministrul agriculturii a mai anunţat că va stabili, împreună cu comercianţii şi procesatorii, un mecanism de verificare a preţurilor menit să frâneze scumpirile speculative după ce va expira măsura de limitare a adaosului, la sfârșitul lui martie, și dacă ea nu va mai fi prelungită. „Când acest mecanism va fi funcţional, vom avea garanţia că nu mai este necesar să intervenim prin act normativ”, a afirmat Florin Barbu. Însă, dacă vor fi „creşteri semnificative” la produsele scoase recent de pe listă, „vom interveni imediat şi prompt cu un alt act normativ de plafonare”.
Întrebat ce înseamnă „creştere semnificativă de preţ” în aşa fel încât statul să intervină, Barbu a răspuns că, dacă procesatorii şi retailerii nu vor respecta în continuare preţurile, lista produselor cu adaos comercial limitat va fi lărgită din nou cu „toate produsele agroalimentare care vor avea creşteri semnificative la raft”. (C. Z.)