Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Urmaşul lui Putin asigură Belgradul de sprijin deplin
Prim-vicepremierul rus Dmitri Medvedev, prezumtivul succesor al preşedintelui rus Vladimir Putin, a declarat luni, la Belgrad, că poziţia principială a ţării sale constă în respectarea unităţii Serbiei. „Pornim de la faptul că Serbia este un stat unitar, a cărui jurisdicţie se extinde pe întreg teritoriul său. Aceasta este poziţia principială a Rusiei, pe care o va menţine în continuare“, a subliniat Medvedev la întrevederea cu premierul sârb Vojislav Kostunica, cu care s-a întâlnit după convorbirile cu preşedintele Boris Tadic. Potrivit prim-vicepremierului rus, scurta sa vizită are ca obiectiv, între altele, să „exprime sprijinul Rusiei pentru Serbia, în condiţiile acţiunilor ilegale cu privire la proclamarea unilerală a Kosovo“.
Medvedev a subliniat că aceste acţiuni vin în contradicţie cu normele internaţionale, cu rezoluţia ONU şi cu alte acorduri internaţionale. Pe de altă parte, şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov, care face parte din delegaţia guvernamentală condusă de Medvedev, a ţinut să avertizeze că ideea mutării centrului decizional de la ONU la alte organizaţii reprezintă un joc periculos. El a făcut referire la declaraţiile unuia din candidaţii la prezidenţialele din SUA, John McCain, care s-a pronunţat pentru înlocuirea ONU cu o Ligă a statelor democratice. „Nu este o idee nouă. Anterior, o astfel de iniţiativă a fost formulată de Madeleine Albright, iar unii se întreabă dacă exemplul Kosovo nu ar putea servi pentru testarea mutării centrului decizional de la Naţiunile Unite într-o altă parte. Iar în calitate de înlocuitor este nominalizată NATO. Este un joc primejdios“, a afirmat Lavrov. Strânsa cooperare dintre Belgrad şi Moscova a fost subliniată şi prin semnarea unui acord interguvernamental, care deschide calea pentru construcţia gazoductului South Stream pe teritoriul Serbiei. Potrivit companiei ruse Gazprom, lucrările de construcţie la acest segment ar putea demara până în anul 2012.