Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Ușoară scădere a intrărilor zilnice de refugiați
De la declanşarea războiului din țara vecină şi până marţi, la ora 24:00, au intrat în România 319.969 de cetăţeni ucraineni, din care 234.369 și-au continuat drumul spre alte țări și au părăsit teritoriul românesc, a informat Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră.
Numărul lor a înregistrat marți o ușoară scădere. Astfel, în interval de 24 de ore, la nivel naţional, prin punctele de frontieră românești au intrat 74.709 persoane, dintre care 28.888 de cetăţeni ucraineni (mai puțin cu 2,5% faţă de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat 10.601 cetăţeni ucraineni (în uşoară scădere cu 1,5%), iar pe la cea cu Republica Moldova 16.465 (scădere cu 3,5%). Pe sensul de ieşire din România au efectuat formalităţile 87.666 de persoane, dintre care 25.506 cetăţeni ucraineni (scădere de 3,9%).
Tot marți, numărul total al refugiaţilor ucraineni a depăşit pragul de 2 milioane, potrivit Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR).
Directorul general al UNHCR, Filippo Grandi, care a vizitat zilele trecute România, Republica Moldova şi Polonia, a salutat, în cadrul unei conferinţe de presă la Oslo, primirea exemplară asigurată de aceste trei ţări și a spus că „pentru moment” ele reuşesc să gestioneze fluxul de refugiaţi.
„Însă, dacă războiul continuă este posibil să începem să vedem oameni fără resurse şi fără relaţii şi aceasta va fi o problemă mai greu de gestionat de către ţările europene, va fi nevoie de mai multă solidaritate”, a adăugat el.
Războaiele din Bosnia și Kosovo din anii 1990 au provocat la rândul lor fluxuri uriaşe de refugiaţi, „poate de două sau trei milioane de persoane, însă într-o perioadă de opt ani. Acum este vorba de zile”, a spus Grandi. (C. Z.)