Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Va fi relansat programul „Casa Verde”
Programul de eficienţă energetică „Casa Verde”, prin intermediul căruia sunt înlocuite (sau completate) sistemele clasice de încălzire cu sisteme ecologice de încălzire, va fi relansat în perioada următoare, autorităţile anunţând că pentru început finanţarea se va face în cadrul unui proiect-pilot.
În perioada următoare autorităţile vor lansa sub o nouă formă programul de eficienţă energetică „Casa Verde”, finanţat de la Fondul pentru Mediu, prin intermediul căruia sunt înlocuite (sau completate) sistemele clasice de încălzire cu sisteme ecologice de încălzire, care utilizează energie solară, eoliană, geotermală etc. Noua abordare ar duce la scăderea cu 80% a costurilor cu utilităţile pentru o clădire. „Împreună cu Ministerul Energiei vom lansa în perioada următoare un program care să fie finanţat de la Fondul de Mediu, o continuare a programului #Casa Verde$. Acest proiect verde va urmări ca, fie şi atunci când costul unei clădiri este mai mare, costul utilităţilor să fie redus cu 80%. Noi vrem să lansăm acest proiect la care trebuie să avem şi partea de arhitectură (costuri pe metrul pătrat etc.)”, a anunţat, în cadrul unui forum de specialitate, Graţiela Gavrilescu, ministrul mediului, apelor şi pădurilor.
Noul program de eficienţă energetică va demara, în primă fază, cu un proiect-pilot finanţat din Fondul pentru Mediu, prin care se vor face simulări în patru situaţii. „Pentru început, finanţarea se va face pentru un proiect-pilot de la Fondul de Mediu. Vom alege patru zone: la o unitate medicală, cum ar fi un centru de oncologie, apoi pentru o instituţie de învăţământ, ulterior o instituţie care să deservească efectiv Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, fie Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului, fie Garda Naţională de Mediu, şi o locuinţă pentru tineri”, a explicat Gavrilescu.
În ultima variantă a programului „Casa Verde”, din 2011, în funcţie de tipul instalaţiei de încălzire pentru care opta beneficiarul, persoanele fizice primeau până la 6.000 de lei pentru instalarea panourilor solare, până la 8.000 de lei pentru instalarea pompelor de căldură şi până la 6.000 de lei pentru instalaţii de producere a energiei termice pe bază de peleţi, brichete, tocătură lemnoasă, precum şi orice fel de resturi şi deşeuri vegetale, agricole, forestiere, silvice. Persoanele fizice îşi depuneau dosarele de finanţare nerambursabilă la agenţiile judeţene de mediu din localităţile de domiciliu. O persoană a avut posibilitatea să depună, în cadrul sesiunii de finanţare, un singur proiect, dar în acelaşi proiect a putut cumula două tipuri de instalaţii. Pe site-urile din domeniul energiei regenerabile, specialiştii afirmă că amortizarea cheltuielilor suplimentare folosite pentru instalarea sistemelor de energie alternativă se obţine prin reducerea facturilor la energie, într-o perioadă care variază între 2 şi 7 ani, în funcţie de complexitatea sistemului instalat.
Programul „Casa Verde”, blocat în anul 2011, a repornit la finele anului trecut, când peste 5.000 de dosare depuse în program au primit finanţare de peste 30,5 milioane de lei, după ce contractele au fost semnate, alte aproximativ 12.000 de dosare fiind acceptate. În total, Ministerul Mediului, prin Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM), analizase la sfârşitul anului 2014 aproape 24.000 de dosare în cadrul programului „Casa Verde“, dintre acestea aproape 5.000 fiind respinse. (Oana Nistor)