Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
„Va fi un an dureros pentru cei cu credite în franci elveţieni“
Francul elveţian s-a apreciat la mijlocul săptămânii trecute cu aproape 30% în raport cu moneda euro, după ce Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a abandonat pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani, transmite Reuters, citat de Agerpres. La câteva minute după anunţul BNS, francul a trecut rapid peste nivelul de paritate cu moneda euro pentru a ajunge la 0,8052 centime pentru un euro. Moneda elveţiană s-a apreciat şi în raport cu dolarul cu 25%. Acelaşi trend s-a păstrat şi în raport cu monedele din Europa de Est. În România, cursul anunţat de Banca Naţională a României pentru francul elveţian a crescut vineri, ajungând la un maxim istoric de 4,42 lei/franc. Polonezii, ungurii şi românii au contractat credite în franci elveţieni, înainte de criza financiară din 2008, pentru că erau mai ieftine, dar ulterior costurile au crescut semnificativ.
În România, la nivelul întregului sistem bancar împrumuturile în franci elveţieni nu depăşesc, conform statisticilor, 4,5% din totalul creditelor şi doar 3,8% sunt deţinute de persoane fizice. Pentru cei care au luat credite în franci, creşterea cursului „este un risc asumat“ şi o lecţie pentru cei care atunci când se împrumută se uită doar la dobânda cea mai mică, după cum a apreciat consilierul guvernatorului BRD, domnul Adrian Vasilescu. (Oana Nistor)