Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Vacanțe în Deltă cu mâncare „ca la mama acasă”

Vacanțe în Deltă cu mâncare „ca la mama acasă”

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Cristina Zamfirescu - 13 Iulie 2019

În Delta Dunării sunt înregistrate în prezent 15 puncte gastronomice locale (PGL), în cadrul cărora localnicii oferă turiştilor meniuri tradiţionale complete pe bază de peşte, al căror preţ este în medie de 50 de lei. „Când eşti în vacanţă nu poţi să mănânci «ca la mama acasă», dar cum ar fi să poţi gusta ceva ca «acasă la mama unui localnic»? După părerea mea, aşa arată un concediu pe care îl ţii minte”, a spus Ivan Patzaichin, preşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23.

Înfiinţarea acestor PGL-uri a fost anunţată de Asociaţia Ivan Patzaichin-Mila 23 în urmă cu aproape patru ani, însă funcţionarea lor a fost amânată din cauza unor probleme de ordin legal.

„Când discutăm despre PGL, legea nu a fost întotdeauna foarte clară. La un moment dat, după un ordin al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare, am avut o situaţie prin care se impunea curs de bucătar. Fără a jigni pe nimeni, dar tanti Lenuţa care găteşte de 50 de ani în Caraorman sau Crişan nu ştiu dacă are nevoie de un asemenea curs ca să pună pe masă o saramură şi un borş de peşte”, a declarat, potrivit Agerpres, guvernatorul Deltei, Cătălin Ţibuleac.

El a mai spus că situaţia juridică a PGL-urilor s-a clarificat şi şi-a exprimat speranţa ca verificările acestora să aibă drept obiectiv principal îndrumarea proprietarilor şi prevenirea abaterilor de la lege.

La rândul să, directorul DSV Tulcea, Mitică Tuchilă, a afirmat că instituţia pe care o conduce a înregistrat până în prezent 15 PGL.

„Oamenii care vor să înfiinţeze un PGL pot găsi îndrumări legis­lative atât pe site-ul nostru sau al autorităţii naţionale, cât şi la primării, unde se găsesc ghidurile de înfiinţare a acestor puncte”, a afirmat Tuchilă.

Unii operatori turistici care oferă excursii de cel puţin patru ore în Deltă au inclus deja în traseul lor şi masa în PGL-uri din Mila 23 şi Letea.

„Masa se plăteşte separat şi costă 50 de lei de persoană. Meniul include o ciorbă de peşte, peşte prăjit, un desert şi apă şi vin din partea casei”, a declarat Victor Machedon, unul din agenţii turistici care oferă excursii în Deltă.

Ideea ca bucătăriile locuinţelor incluse în circuitul turistic din Delta Dunării să devină puncte de gastronomie locală a fost a Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23. 

Punctele gastronomice locale sunt bucătării particulare, care servesc turiştilor reţete specifice zonei, şi se pot afla în spaţiul micilor ferme, exploataţii familiale, stâne sau adăposturi pescăreşti.

Acest tip de organizare vine în sprijinul celor care produc alimente de bază şi doresc să ofere servicii de alimentaţie publică în deplină siguranţă pentru consumator, fără să deţină însă pensiuni turistice sau alte forme organizate de turism. Este o facilitate pentru unităţile de tip familial, care vor să presteze turism de scară mică (turism rural, ecoturism, turism cultural).

„Când eşti în vacanţă, nu poţi să mănânci «ca la mama acasă», dar cum ar fi să poţi gusta ceva ca «acasă la mama unui localnic»? După părerea mea, aşa arată un concediu pe care îl ţii minte. În plus, pentru noi e o mare bucurie să îi ajutăm să-şi completeze venitul pe cei care locuiesc în zone turistice cu o puternică tradiţie culinară. Lucrăm de aproape 3 ani la acest proiect care ne-a fost inspirat de realitatea turismului Deltei şi sunt încântat că am ajuns la acest rezultat”, spunea recent Ivan Patzaichin, preşedintele Asociaţiei Ivan Patzaichin - Mila 23, organizaţia iniţiatoare.

Elaborarea cadrului administrativ pentru funcţionarea acestor Puncte gastronomice locale a fost demarată de asociaţia lui Ivan Patzaichin în anul 2016, cu sprijinul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) şi al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. A urmat, în anul 2017, un ordin emis de ANSVSA care a creat cadrul legal prin care bucătăriile locuinţelor incluse în circuitul turistic din Delta Dunării pot deveni puncte de gastronomie locală.

Cei ce doresc să înfiinţeze un punct gastronomic local pot intra în legătură cu Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din judeţul în care locuiesc.
Lista acestora se află aici: http://www.ansvsa.ro/ansvsa/structuri-teritoriale-d-s-v-s-a/.