Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Vacanţele de iarnă, mai scumpe decât anul trecut
Românii au plătit cu 10-15% mai mult în acest an pentru vacanţele din perioada sărbătorilor de iarnă, cele mai multe cereri fiind pentru staţiunile montane autohtone - Sinaia, Poiana Braşov, Buşteni şi Păltiniş. Pentru Revelion, cele mai multe cereri au fost pentru Moeciu-Fundata, Poiana Braşov, Sinaia, Predeal, potrivit reprezentantului unei agenţii de turism.
Voucherele de vacanţă i-au încurajat pe români să aleagă destinaţii interne pentru vacanţele de sfârşit de an. În topul preferinţelor sunt staţiunile balneare, dar şi cele montane mai puţin tradiţionale până în acest an - Breaza, Câmpina, Valea Doftanei, Cheia, Moeciu, Fundata.
„Vacanţele din perioada sărbătorilor de iarnă au avut, în acest an, în general, tarife mai ridicate, iar tendinţa este de creştere a bugetului alocat faţă de anul trecut, fiind cu aproximativ 10-15% mai mare”, a precizat pentru Agerpres Daniela Shah, reprezentant Eturia.
Pentru destinaţiile interne, anul acesta, cele mai scumpe pachete de Revelion au fost la un hotel din Băile Felix, unde un apartament a fost rezervat pentru perioada Revelionului cu 11.776 de lei, dar şi la un hotel din Păltiniş, unde un cuplu a plătit pentru 7 nopţi de cazare 10.423 de lei, potrivit celor declarate pentru Agerpres de Raluca Hatmanu, director de marketing şi comunicare Christian Tour.
La polul opus, cel mai ieftin pachet turistic pentru o destinaţie internă pe care Christian Tour l-a vândut până acum pentru Revelion include trei nopţi de cazare la o vilă în Poiana Braşov, doar cazare şi mic dejun, la 1.500 de lei camera.
Pe extern, cel mai ieftin pachet vândut este un circuit cultural de cinci zile în Istanbul, care a costat 200 de euro de persoană. La o diferenţă mică se clasează programul de Revelion în Belgrad, care costă 205 euro de persoană.
„Pentru vacanţa de Crăciun, mulţi români au ales să rămână în ţară. Cele mai solicitate destinaţii pentru zona de munte au fost Moeciu-Fundata, Poiana Braşov, Sinaia, Predeal. Pentru zona de balneo, Băile Felix a rămas pe primul loc în preferinţele românilor. Cereri multe am avut pentru Călimăneşti, Băile Herculane, staţiune în creştere de pe locul 4 în 2017”, a spus pentru Agerpres Adrian Voican, director general BIBI Touring şi preşedinte al Asociaţiei de Promovare şi Dezvoltare a Turismului Prahova.
Vânzările cu vouchere de vacanţă au reprezentat 20-40% din total. Pentru Revelion, în zona de balneo, cea mai solicitată staţiune a fost Călimăneşti, în creştere de pe locul 2 în 2017, care a înlocuit Băile Felix în topul vânzărilor (în scădere de pe locul 1 în 2017), Băile Govora, Băile Herculane, în creştere de pe locul 6 în 2017.
Pentru Revelion, în zona de munte, Voican precizează că cele mai multe cereri au fost pentru Moeciu-Fundata, Poiana Bra-şov - în creştere de pe locul 3 în 2017, Sinaia - în scădere de pe locul 2 în 2017, Predeal - în creştere de pe locul 5 în 2017.
Cu tot optimismul reprezentanţilor agenţiilor de turism, o mare parte dintre români vor petrece acasă sărbătorile, alături de familie şi prieteni, conform unui studiu publicat recent.
Întrebate unde şi-au propus să-şi petreacă vacanţa de Crăciun, cele mai multe persoane intervievate (în proporţie de 48,78%) au afirmat că vor rămâne acasă, 18,52% dintre respondenţi vor pleca în locurile natale, iar 11,85% îşi vor petrece Crăciunul la munte. Conform studiului OLX, doar 9,84% au ales vacanţe în străinătate şi doar 6,24% se vor deplasa într-un oraş mare din România.
În ceea ce priveşte Revelionul, majoritatea respondenţilor şi-au propus să-l petreacă tot acasă (30,83%), 20,98% la munte şi doar 19,43% în locurile natale. De Revelion, 11,53% dintre respondenţi vor pleca în străinătate şi doar 8,29% îl vor petrece într-unul dintre oraşele mari din România.
„Prin studiul nostru ne-am confirmat ipotezele - românii pun pe primul loc familia, iar de Crăciun sărbătoresc mai degrabă acasă. Aceştia călătoresc mai mult de Revelion şi mai degrabă intern, decât extern”, a declarat Monica Dudău, reprezentantul companiei care a realizat studiul.