Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Vaccinarea contra pestei porcine continuă şi în 2008
▲ Reprezentanţii ANSVSA au anunţat că şi în 2008 va continua campania de vaccinare a porcilor împotriva pestei porcine ▲ Totuşi, există posibilitatea ca marile ferme să reia exportul de produse în a doua parte a anului, însă numai dacă produsele sunt fabricate din carne de porc importată din ţările UE
▲ În primele două etape din campania de vaccinare împotriva pestei, începută la finele lui 2006, au fost vaccinaţi 2.477.732 de porci din exploataţii profesionale şi 4.543.968 de porci din gospodării ▲ România se pare că nu mai scapă de coşmarul pestei porcine şi, implicit, de embargoul cu privire la exportul cărnii de porc în ţările Uniunii Europene. Reprezentanţii Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare au anunţat deja că şi în 2008 va continua campania de vaccinare a porcilor împotriva pestei, deci, şansele sunt foarte mici să exportăm carne de porc în UE în acest an. Vaccinarea porcilor împotriva pestei porcine clasice va continua pe teritoriul României şi în 2008, atât pentru porcii crescuţi în exploataţiile profesionale, cât şi pentru cei din gospodării, a declarat vicepreşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar- Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Laszlo Csutak. „Prima etapă a vaccinării va debuta în luna februarie, după ce vom finaliza licitaţiile de achiziţie a vaccinurilor, procedurile în acest sens fiind deja iniţiate“, a mai spus Csutak. Comisia Europeană a aprobat, la finele lunii decembrie, planul de eradicare a pestei porcine, prezentat de autorităţile române, conform căruia, în 2008, va continua vaccinarea porcilor împotriva pestei. Din această cauză, vânzările de carne şi produse din carne de porc în ţările Uniunii Europene vor fi, în continuare, interzise, întrucât vaccinarea împotriva pestei provoacă la oamenii care consumă carne provenită de la aceste animale o lipsă de reacţie faţă de unele medicamente. Marile ferme ar putea exporta carne de porc în a doua parte a anului Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor estimează că, în a doua parte a acestui an, marile ferme vor putea obţine unele derogări pentru export dacă produsele sunt fabricate din carne de porc importată din ţările UE sau dacă prin regionalizarea unor zone nu au mai fost înregistrate focare de pestă timp de şase luni. În cazul în care nu vor fi întrunite toate condiţiile impuse de Comisia Europeană, vânzările în alte ţări din UE nu vor putea fi reluate mai devreme de 31 decembrie 2009. România s-a confruntat, în 2007, cu trei focare de pestă porcină, toate în judeţul Timiş, la fermele companiei americane Smithfield, unde au fost sacrificaţi peste 50.000 de porci. Cele de la Igriş ar urma să fie eradicate în câteva zile, iar al treilea focar, de la Cenei, va fi stins în această lună. De asemenea, în prima parte a acestui an au mai fost înregistrate peste 160 de focare în micile gospodării ale populaţiei. Embargoul cărnii de porc este până în 2009 UE a decis în luna septembrie să prelungească embargoul privind importurile de carne de porc şi porci vii proveniţi din România până la sfârşitul lui 2009, respectiv până în iulie 2008 în cazul Bulgariei, din cauza persistenţei pericolului de pestă porcină în cele două noi state membre. În momentul aderării la UE, la 1 ianuarie 2007, respectivul embargou era valabil până la 30 septembrie, însă pesta porcină nu este controlată în nici una din cele două ţări, a considerat Comisia Europeană. Experţii europeni iau decizii pe termen lung, din cauza procedurilor, dar în cazul în care ţările cu interdicţii demonstrează că îndeplinesc condiţiile impuse, pot solicita mai devreme ridicarea embargoului. În 2006, au fost înregistrate peste 800 de focare de pestă în România şi mai mult de 160 au fost înregistrate până în iunie 2007, toate în exploataţii non-profesionale. Focarele înregistrate în judeţul Timiş sunt primele care au apărut în România în ferme profesionale. Aproape 7 milioane de porci vaccinaţi Potrivit ANSVSA, în primele două etape din campania de vaccinare împotriva pestei, începută la finele lui 2006, au fost vaccinaţi 2.477.732 de porci din exploataţii profesionale şi 4.543.968 de porci din gospodării. Înaintea vaccinării, în 2006, în România au fost înregistrate 716 focare de pestă porcină clasică în 35 de judeţe. Programul de eradicare a pestei porcine a fost aprobat pe o perioadă de 4 ani, iar costurile totale pentru derularea acestuia pe o perioadă de un an au fost estimate la 43 milioane euro, din care 21 de milioane de euro a reprezentat sprijinul oferit de UE. La ora actuală în România sunt crescuţi 5,1 milioane de porci în ferme şi gospodării ale populaţiei, din care aproape 1,4 milioane de porci în exploataţii profesionale şi 3,8 milioane de porci în gospodăriile populaţiei. Consumul anual în România se ridică la circa 11 milioane de porci. Înainte de 1989, în România erau crescuţi aproape 15 milioane de porci.