Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Valoarea punctului de pensie va creşte în 2011
Valoarea punctului de pensie va creşte cu 4,8% în 2011, a spus ministrul Muncii, Mihai Şeitan. Acesta a precizat că proiectul noii Legi a pensiilor publice, care va intra în dezbaterea Senatului săptămâna viitoare şi ar trebui să se aplice de la 1 ianuarie 2011, introduce o nouă modalitate de calcul a punctului de pensie. „După noul sistem, valoarea punctului de pensie se majorează anual cu 100% din rata inflaţiei anului care a trecut, plus 50% din creşterea reală a salariului mediu brut din acelaşi an. Astfel, dacă luăm ca exemplu chiar primul an de aplicare a legii, înseamnă că la inflaţia prognozată de BNR (3,5-4%) se adaugă jumătate din creşterea reală de 1,6% a salariului mediu brut pe economie, deci 0,8%. Înseamnă că, în 2011, indexarea punctului de pensie, în ipoteza prognozată oficial, va fi de cel mult 4,8%“, a explicat Şeitan.
Şeful de la Muncă a subliniat că noua modalitate de calcul, care ţine cont de inflaţie şi de salariul mediu brut, va fi aplicată doar zece ani. După aceea, ponderea salariul mediu brut în formula de calcul a punctului de pensie se va diminua cu 5% în fiecare an. Deci, de la 50% o să scadă la 45%, apoi la 40% şi aşa mai departe, pentru ca, începând cu anul 2030, să se facă o indexare doar cu inflaţia. Potrivit lui Şeitan, „modalitatea de a menţine valoarea punctului de pensie la 45% din salariul mediu brut pe economie a fost reglementată printr-o lege din 2001, care a fost amânată până în 2011, dar aplicată timp de două luni în 2008, înaintea unei campanii electorale, dar după aceea nici un guvern nu a mai putut să susţină un asemenea nivel“.