Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Vântul care aduce bani
"Pentru anumite regiuni ale litoralului românesc, unde sărăcia sare în ochi, singura certitudine este vântul, pe care companii mari de energie, precum CEZ, l-au transformat într-o binecuvântare", notează publicaţia franceză "Le Monde", într-un material dedicat dezvoltării energiei eoliene în sud-estul României.
Grupul CEZ, unul dintre cei mai puternici producători, furnizori şi distribuitori de energie din Europa, construieşte în judeţul Constanţa cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa, cu o capacitate instalată de 600 de megawaţi. Proiectul CEZ a trecut în acest an de prima etapă, respectiv instalarea a 115 eoliene, dintr-un total de 139, la Fântânele, iar până în 2011 a anunţat construirea a încă 101 eoliene în satul vecin, Cogealac. În total, cele 240 de instalaţii vor avea o putere de 600 de MW, cantitate echivalentă cu cea generată de reactorul nuclear de la Cernavodă. Potrivit jurnaliştilor francezi, "proiectul vine ca o binecuvântare pentru sătenii care au pus la dispoziţia grupului terenul, pentru care primesc o chirie de până la 3 mii de euro pe an". De asemenea, circa o sută de locuitori ai satului Fântânele sunt angajaţi la complexul CEZ, alături de 400 de salariaţi veniţi din toată Europa. Regiunea beneficiază de o nouă reţea de drumuri şi poduri, care permite instalarea structurilor eoliene, populaţia are acces la apă potabilă, iar autorităţile locale au primit un sprijin financiar de 1,5 milioane de euro din fonduri europene nerambursabile pentru construirea canalizării satului. "Treptat, Fântânele se desparte de imaginea de sat sărac şi rupt de lume. Povestea de succes a eolienelor de aici a atras atenţia altor investitori în căutarea vântului care aduce bani", notează "Le Monde". Directoarea Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM), Viorica Bîscă, a declarat, ieri, că cel mai mare parc eolian din România va funcţiona în comuna tulceană Casimcea, numărul turbinelor de aici, care vor alimenta sistemul energetic naţional, urmând să fie de aproximativ 300. Conform unei cercetări a grupului Erste Bank, Dobrogea, respectiv judeţele Constanţa şi Tulcea, clasează România pe locul al doilea în clasamentul european al celor mai bune locaţii pentru construirea de ferme eoliene.