Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Varianta Omicron și accesul țărilor sărace la vaccinare
Organizaţia Mondială a Sănătăţii a atenționat, în repetate rânduri, cu privire la inegalitatea în materie de vaccinuri. În timp ce multe ţări bogate iau în calcul vaccinarea cu cea de-a treia doză a tuturor adulţilor vaccinaţi sau a copiilor, milioane de oameni nu au primit încă prima doză. „Planeta va fi în siguranţă doar atunci când vom atinge un nivel de imunitate globală care limitează răspândirea şi posibilitatea apariţiei de noi variante”, spune un reputat epidemiolog francez.
În octombrie 2020, în timp ce oamenii de ştiinţă făceau eforturi pentru a dezvolta un vaccin împotriva COVID-19, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus, avertiza asupra pericolului „naţionalismului” în materie de vaccinare, scrie AFP, potrivit Agerpres.
El susținea atunci că singura modalitate de a învinge pandemia este asigurarea accesului echitabil la vaccin al ţărilor sărace. „Când avem un vaccin eficient, trebuie să îl şi folosim în mod eficient”, spunea el. „Şi cea mai bună modalitate de a face acest lucru este să vaccinăm oamenii din toate ţările. Naţionalismul în materie de vaccinuri va prelungi pandemia, nu o va scurta”, concluziona şeful OMS.
Un an mai târziu, inegalitatea accesului la vaccinuri este incontestabilă, iar criza epidemiologică are toate șansele să se prelungească odată cu apariția, în Africa de Sud, unde doar un sfert din populaţie este vaccinată, a noii variante numite Omicron.
Este însă inegalitatea în materie de vaccinuri motivul apariţiei noii variante de coronavirus?
Experţii francezi afirmă că Omicron a apărut probabil la un pacient cu un sistem imunitar deprimat şi este rezultatul unui lung şir de mutaţii care s-au acumulat în timpul unei infecţii cronice.
Însă, indiferent de sursa sa, răspândirea noii variante ar fi fost mai lentă dacă imunitatea populaţiei din jur era mai ridicată, a explicat, pentru AFP, Arnaud Fontanet, epidemiolog la Institutul Pasteur.
„Mi-ar plăcea ca acest nou motiv de îngrijorare să şocheze lumea pentru ca aceasta să-şi dea seama de importanţa vaccinării populaţiei la scară globală”, a spus Fontanet.
După identificarea variantei Omicron, numeroase ţări iau măsuri pentru a preveni răspândirea acesteia prin interzicerea zborurilor din Africa. Epidemiologii afirmă însă că aceste măsuri nu sunt justificate.
„Dacă sunteţi îngrijoraţi de riscul pe care îl reprezintă Omicron, vaccinaţi-vă dacă nu sunteţi deja”, a scris pe Twitter virusologul american Angela Rasmussen. „Şi, mai mult ca orice, urmaţi ştiinţa şi susţineţi cooperarea în materie de sănătate globală. Interdicţiile de călătorie nu vor ajuta, însă vor ajuta vaccinurile şi echitatea în materie de sănătate globală”, a transmis ea.
Varianta Omicron se răspândeşte deja cu repeziciune şi provoacă îngrijorare întrucât prezintă mutaţii multiple şi pare mai contagioasă decât celelalte variante ale coronavirusului. (C. Z.)