Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Vârsta de pensionare trebuie să crească
Executivul european susţine că sistemul de pensii din statele membre ale UE va avea de suferit dacă nu va creşte vârsta de pensionare. În România, până în 2014, vârsta de pensionare va creşte, în mod progresiv, până la 60 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi.
Comisia Europeană pledează pentru mărirea vârstei de pensionare în UE pentru a se evita eşuarea sistemului şi pentru a ajuta finanţele publice ale statelor, deja afectate de criză, într-un document care va fi prezentat astăzi. "Trebuie să se facă în aşa fel încât timpul petrecut la pensie să nu mai continue să crească în raport cu timpul petrecut în activitate, acest lucru ducând la viabilitatea caselor de pensii ale ţărilor europene, bazate pe un sistem de repartiţie în care pensionarii primesc alocaţiile din cotizaţiile populaţiei active", subliniază Comisia Europeană în raportul său. "Aceasta înseamnă creşterea vârstei la care se încetează munca şi începerea primirii pensiei", adaugă documentul. Prelungirea perioadei de muncă în cursul vieţii pentru a se ţine cont de creşterea speranţei de viaţă ar permite înregistrarea a două beneficii: condiţii de viaţă mai bune şi sisteme de pensii mai viabile, mai argumentează Comisia. În cursul ultimilor cinci ani, speranţa de viaţă a crescut în medie cu cinci ani în UE, potrivit Bruxelles-ului, iar proiecţiile arată că o nouă creştere cu şapte ani s-ar putea produce până în 2060. De altfel, rata natalităţii este scăzută. Rezultatul este că în prezent raportul este de patru persoane active la un pensionar cu vârsta de peste 65 de ani în Europa, iar în 2060 acesta va fi de două persoane active la una de peste 65 de ani. Vârsta medie de ieşire la pensie în cadrul UE era, în 2008, de 61,4 ani, iar în faţa creşterii deficitelor publice şi datoriei, numeroase ţări au crescut deja vârsta de pensionare. De exemplu, Franţa vrea să crească vârsta minimă de pensionare de la 60 la 62 de ani până în 2018. Spania vrea să ridică vârsta legală de pensionare de la 65 la 67 de ani, la fel ca Germania, care vrea o creştere a vârstei de pensionare de la 65 la 67 de ani până în 2029 pentru o pensie completă. În cazul Germaniei, presiunea este mai mare din cauza situaţiei demografice, defavorabilă sistemului său de pensii, cu o scădere aşteptată a populaţiei în deceniile următoare din cauza unei rate a natalităţii prea scăzute. Şi în Bulgaria, potrivit anunţului ministrului muncii, vârsta de pensionare va creşte cu trei ani, măsură ce va fi pusă în aplicare de la 1 iulie 2011. De asemenea, guvernul britanic va mări cu un an, până la 66 de ani, vârsta de pensionare la bărbaţi, începând din anul 2016, coaliţia guvernamentală luând în considerare, totodată, posibilitatea ca persoanele să continue să lucreze până la 70 de ani sau chiar peste această vârstă, în viitor. În România, vârsta standard de pensionare a ajuns, în 2009, la 58 de ani şi 6 luni în cazul femeilor şi la 63 de ani şi 6 luni pentru bărbaţi. Autorităţile de la Bucureşti au anunţat că, până în 2014, vârsta de pensionare va creşte în mod progresiv până la 60 de ani pentru femei şi 65 de ani pentru bărbaţi. (O.N.)