Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Vârsta de pensionare va fi de 65 de ani în toate domeniile
Ministrul muncii, Marius Budăi, a anunțat principiile de reformare a pensiilor, atât a celor din sistemul public, cât și a celor în baza unor legi speciale, pe care le-a agreat, la Bruxelles, cu reprezentanții Comisiei Europene cu care a avut întâlniri săptămâna trecută. Printre acestea se numără creşterea treptată a vârstei de pensionare la 65 de ani pentru „fiecare om care lucrează în România”, calcularea pensiei în raport cu toată perioada de contributivitate și nu luând în calcul doar ultimii ani de activitate, „plafonarea veniturilor astfel încât nici o pensie să nu depăşească salariul”.
În prezent, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbați și 63 de ani pentru femei, însă sunt sectoare de activitate în care ieșirea la pensie se face la vârste mult mai mici.
În ceea ce privește pensiile speciale, au fost stabilite câteva criterii care vor asigura îndeplinirea jalonului aferent din PNRR, condiția necesară fiind introducerea unor amendamente în legea care va intra la vot în Camera Deputaților. Budăi a precizat că o parte din amendamente deja sunt gata şi au fost prezentate liderilor Coaliţiei, primind „dispoziţia” ca până miercuri seara să fie toate gata şi discutate cu miniştrii de resort și cu specialiştii din ministere, iar joi să fie depuse în Parlament.
Ministrul muncii a mai menţionat că vor fi eliminate unele categorii de indemnizaţii şi pensii stabilite şi plătite în baza unor legi speciale, dând exemplul magistraților. „Şi acest lucru se face şi s-a făcut prin acea nepermitere de asimilare a perioadelor”, a spus Marius Budăi, luni, la Palatul Victoria, subliniind că trecerea la noul sistem se va face treptat. (C. Z.)