Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Veneția, măsuri pentru limitarea turiștilor „de o zi”
La finalul celui de-al doilea sezon estival afectat de pandemie, Veneţia tânjeşte la recâștigarea statutului de principală destinaţie turistică a lumii, transmite Bloomberg.
Însă, dacă edilii Veneţiei vor avea câştig de cauză, eventuala revenire la normalitate după pandemie nu va include obişnuitele „hoarde” de turişti care petrec doar o zi în oraşul canalelor, cheltuiesc puţin, aglomerează laguna şi canalele şi agravează problemele de mediu.
Astfel, anul viitor, autorităţile intenţionează să introducă un sistem de rezervări pe bază de taxă pentru vizitatorii care nu stau peste noapte în Veneţia. Susţinătorii acestui plan susţin că rezervările vor permite edililor să se pregătească mai bine pentru perioadele aglomerate, cum este carnavalul, dar şi să îmbunătăţească infrastructura de transport sau prezenţa poliţiei.
„Adăugarea unui sistem de rezervări ne va da o imagine completă a sosirilor în avans şi ne va permite să ne organizăm în consecinţă”, susţine Simone Venturini, un consilier local din Veneţia, responsabil cu gestionarea turismului.
Venturini a recunoscut faptul că o consecinţă a noului sistem ar putea fi o experienţă turistică mai scumpă şi deci mai puţin democratică, dar susţine că „Veneţia trebuie savurată”.
Chiar dacă unii veneţieni care trăiesc de pe urma turiștilor sunt îngrijoraţi cu privire la schimbare, toată lumea este de acord că trebuie făcut ceva pentru a proteja Veneţia de turismul exagerat.
În 2019, Veneţia a generat venituri de 1,5 miliarde de euro din turism, însă doar 30% au provenit de la vizitatorii de o zi, categorie care a reprezentat 70% din numărul total al turiștilor. (C. Z.)