Iritată că Occidentul a permis Kievului să-i lovească teritoriul cu rachete cu rază lungă de acţiune, Rusia a testat o rachetă balistică cu rază medie având Ucraina drept țintă. Atacul creşte „amploarea
Veniturile românilor se duc pe mâncare, utilităţi şi taxe
Peste 90% din veniturile obţinute lunar într-o gospodărie au ca destinaţie principală produsele alimentare, întreţinerea locuinţelor şi plata taxelor.
Veniturile medii lunare ale unei gospodării au fost de 2.495 de lei în trimestrul III din 2014 (şi 937 lei/persoană), în timp ce cheltuielile au totalizat 2.285 lei, reprezentând 71,1%, informează Institutul Naţional de Statistică. Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, salariile şi celelalte venituri asociate lor au format cea mai importantă sursă de venituri (51,8% din veniturile totale ale gospodăriilor). Diferenţa a fost completată de veniturile din prestaţii sociale (23,4%), veniturile din agricultură (3,9%), din activităţi neagricole independente (2,5%) şi cele din proprietate şi din vânzări de active din patrimoniul gospodăriei (1,5%). Veniturile în natură, respectiv contravaloarea consumului de produse agroalimentare din producţie proprie, deţin o pondere importantă (15,1%). În perioada amintită, veniturile totale medii pe o gospodărie din mediul urban au fost cu 27,7% mai mari decât ale gospodăriilor din mediul rural. În urban, veniturile gospodăriilor au provenit în proporţie de 64,9% din salarii, de 22,8% din prestaţii sociale, veniturile în natură reprezentând 6,6% din total. În rural, principala sursă a veniturilor gospodăriilor a reprezentat-o producţia agricolă, care a asigurat 37,4% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (28% din totalul
veniturilor) a fost formată de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile băneşti din agricultură asigurând 9,4% din veniturile totale ale gospodăriilor din mediul rural. O contribuţie importantă la formarea veniturilor gospodăriilor rurale a revenit şi veniturilor salariale (30,5%) şi celor din prestaţii sociale (24,5%).
Cheltuielile totale ale populaţiei au reprezentat 91,5% din nivelul veniturilor realizate, respectiv 2.285 lei lunar pe gospodărie (857 lei pe persoană). Cele mai multe sume s-au cheltuit pe achiziţia de produse alimentare, întreţinerea locuinţei şi plata taxelor şi impozitelor. Astfel, produsele alimentare şi băuturile nealcoolice au deţinut, în trimestrul III 2014, în medie, 39,2% din consumul gospodăriilor, 20,2% au mers către plata unor cheltuieli precum apă, energie electrică şi termică, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea şi întreţinerea locuinţei. Cheltuielile pentru investiţii, destinate pentru cumpărarea sau construcţia de locuinţe, cumpărarea de terenuri şi echipament necesar producţiei gospodăriei, cumpărarea de acţiuni etc. deţin o pondere foarte mică în cheltuielile totale ale gospodăriilor populaţiei, de doar 1,1%.
La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodării pentru hoteluri, cafenele şi restaurante (1%) şi cele pentru educaţie (0,3%). (Oana Nistor)