Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Verificări asupra modului de cheltuire a fondurilor europene în România şi Bulgaria
Membrii Comisiei de control bugetar a Parlamentului European ar putea să ceară, în luna martie, Comisiei Europene să raporteze în mod regulat despre modul în care sunt cheltuite fondurile europene în România şi Bulgaria, conform EUObserver. „Am rămas cu impresia că nu am fost informaţi corect în legătură cu fondurile de preaderare cheltuite în Bulgaria şi România“, a declarat Herbert Bosch, preşedintele Comisiei de control bugetar. Comisia sa a analizat săptămâna trecută mai multe proiecte de rapoarte, ca parte a analizei bugetare a UE pe 2007, inclusiv documente din partea Oficiului European Antifraudă (OLAF) şi a Curţii de Conturi, care fac referire la un număr mare de nereguli în cele două state membre care au aderat la UE în 2007. Potrivit unui proiect de raport privind protejarea intereselor financiare ale UE şi lupta împotriva fraudelor, „precizia informaţiilor raportate (referitoare la fondurile de preaderare) este cea mai slabă în Bulgaria şi România“. „Vom cere Comisiei (Europene) să întocmească rapoarte trimestriale privind cheltuirea fondurilor UE în Bulgaria şi România“, a spus Bosch, adăugând că această iniţiativă va face parte din procesul de supraveghere generală a bugetului UE de către Parlamentului European. Comisia pentru control bugetar va vota această propunere luna viitoare şi va fi inclusă în analiza bugetară pe 2007 ce va fi adoptată de plen în aprilie, a mai precizat Bosch, subliniind că există o „majoritate largă“ în favoarea acestei idei, cu excepţia europarlamentarilor din cele două ţări.
Anul trecut, Comisia Europeană a suspendat 500 de milioane de euro din fondurile de preaderare destinate Bulgariei, iar 142 de milioane de euro din fondurile pentru agricultură destinate României au fost şi ele îngheţate din cauza unor nereguli în sistemul de efectuare a plăţilor.