Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Verificări de urgență la barajele din țară
Alertate de situația de la barajul lacului de acumulare Tăul Mare din judeţul Alba, unde a fost semnalată o avarie, iar peste 160 de persoane din localitatea Roşia Montană au fost evacuate preventiv, autoritățile au dispus verificări tehnice la barajele de pe teritoriul României.
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), convocat în format hibrid de premierul Nicolae Ciucă, a decis luni măsuri de verificare tehnică a barajelor. Controalele vor fi efectuate, în regim de urgență, până cel târziu la 20 noiembrie 2022, de Ministerul Mediului, prin Administraţia Naţională Apele Române, şi de Ministerul Dezvoltării, prin Inspectoratul de Stat în Construcţii.
„Acţiunile de control/verificare se desfăşoară la barajele încadrate în categoriile C (de importanță normală, n.r.) şi D (de importanță redusă, n.r.), indiferent de deţinător”, prevede hotărârea CNSU. Verificările urmăresc performanţa privind calitatea în construcţii, starea de siguranţă în exploatare, comportarea obiectivelor, starea de uzură, existenţa şi funcţionalitatea aparaturii de monitorizare, control şi avertizare, precum şi riscurile la care sunt expuse, mai arată documentul.
Alerta de la Roșia Montană s-a dat în noaptea de sâmbătă spre duminică, după ce primarul comunei a sunat la 112 şi a semnalat o avarie la golirea de fund a barajului lacului piscicol Tăul Mare. Potrivit ISU Alba, pe parcursul nopţii, 268 de persoane au fost informate asupra măsurii de evacuare preventivă.
În prezent, se intervine cu trei pompe de mare capacitate, de 10.000 l/min fiecare, pentru coborârea nivelului apei în lac cu 4-5 metri. Marți-dimineață cota apei lacului Tăul Mare scăzuse cu 135 de centimetri.
„Continuă refularea apei din lacul de acumulare piscicolă cu trei motopompe de mare capacitate, o motopompă fiind pregătită să intervină în rezerva operativă, iar două motopompe vor interveni, la nevoie, pentru evacuarea apei din zona îngustă a albiei pe raza localităţii Roşia Montană (zona locuită). (…) Cota apei în lacul de acumulare a scăzut cu 135 cm (faţă de cea înregistrată la începutul evacuării apei cu motopompe), conform măsurătorilor efectuate în această dimineaţă de reprezentanţii Sistemului de Gospodărire a Apelor”, a informat marți ISU Alba.
În zona care este în pericol de a fi inundată locuiesc 268 de persoane, din care 158 s-au autoevacuat, cinci au fost cazate în internatul liceului din Abrud, iar 105 au refuzat să plece.
Deţinătorul acumulării Tăul Mare, realizată în anul 1908, este Primăria comunei Roşia Montană. Autorizaţia de funcţionare pentru acest obiectiv, care este folosit pentru piscicultură, este valabilă până la sfârşitul anului 2024. (C. Z.)