Start-upuri spaţiale din Japonia şi India au anunţat recent că au convenit să studieze împreună utilizarea sateliţilor echipaţi cu laser în vederea eliminării deşeurilor spaţiale orbitale, transmite
Verificări la nivel european ale măștilor vândute on-line
Comisia Europeană a lansat o serie de testări ale produselor puse în vânzare on-line în timpul pandemiei - măşti, combinezoane de protecţie, geluri dezinfectante - cu scopul de se asigura că nu prezintă nici un pericol şi respectă normele UE, potrivit AFP.
Comisarul pentru justiţie, Didier Reynders, a avertizat acum două zile, într-o conferință de presă, împotriva produselor, uneori prezentate ca „remedii miraculoase“, care au apărut cu milioanele pe internet în timpul crizei provocate de noul coronavirus.
La data de 1 iulie, 63 de notificări au fost lansate prin sistemul european de alertă rapidă privind măşti şi alte 10 notificări privind combinezoane de protecţie, dezinfectanţi de mâini şi „baghete“ de dezinfectare cu UV.
Comisia a solicitat cooperare din partea principalelor platforme de vânzări on-line, între care Amazon, Ebay, AliExpress sau Cdiscount. „Demersul a constat mai ales în a le cere să retragă foarte repede un număr de anunţuri şi de produse de pe platformele on-line“, a precizat Reynders.
Comisarul a prezentat și un raport anual asupra activităţii sistemului de alertă, care există din 2003.
În 2019, 31 de ţări care participau la acest sistem de alertă rapidă (statele UE plus Regatul Unit, Norvegia, Islanda şi Liechtenstein) au lansat 2.243 de alerte prin respectivul sistem.
Categoriile de produse cele mai semnalate sunt jucării (29% din total), vehicule cu motoare (23%) şi aparate şi echipamente electrice (8%).
Arătând o jucărie calcinată, Didier Reynders a avertizat împotriva unui urs de pluş „care poate provoca şocuri electrice“ sau asupra unei perne de cauciuc cu apă caldă acoperită cu pluş „care nu rezistă la temperaturi înalte“.
(Cristina Zamfirescu)