Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Victime omeneşti şi pagube după inundaţiile din judeţul Galaţi
Precipitaţiile abundente de miercuri înregistrate în judeţul Galaţi au dus la moartea a şapte persoane, iar o fetiţă de 8 ani era dată dispărută. Peste 700 de case din 17 localităţi din judeţul Galaţi au fost inundate şi sute de oameni erau evacuaţi ieri la prânz, potrivit unui bilanţ provizoriu anunţat de preşedintele Consiliului Judeţean, Nicolae Bacalbaşa, informează Agerpres.
Cantităţile foarte mari de precipitaţii înregistrate în noaptea de miercuri-seară au făcut prăpăd în judeţul Galaţi, şapte persoane fiind declarate decedate, iar o alta fiind dată dispărută. Autorităţile au avertizat însă că datele privind victimele inundaţiilor se schimbă de la o oră la alta, ca urmare a informaţiilor ce survin din teritoriu. Victimele sunt din comuna Costache Negri, Cudalbi şi Cuca, iar fetiţa de 8 ani dată dispărută este din comuna Cudalbi. De asemenea, peste 700 de case din 17 localităţi din judeţ au fost inundate, sute de oameni fiind evacuaţi, potrivit declaraţiilor preşedintelui Consiliului Judeţean Galaţi, Nicolae Bacalbaşa. În unele zone din judeţ, cantităţile de precipitaţii au fost de 110 l/mp, formându-se viituri pe versanţi. „Au fost cantităţi foarte mari de precipitaţii (110 l/mp la Griviţa, 96 l/mp la Vlădeşti) şi scurgeri importante de apă pe versanţi, fapt ce a dus la creşterea rapidă şi semnificativă a debitelor pâraielor Suhu şi Geru“, a spus purtătorul de cuvânt al Prefecturii Galaţi, Petrică Paţilea, care a mai subliniat că pompierii au intervenit cu promtitudine, evacuând şi salvând sute de persoane şi animale. De asemenea, zeci de militari acţionau ieri cu trei mijloace aparţinând MApN în zona localităţilor Măstăcan, Costache Negri şi Pechea din judeţul Galaţi pentru ajutarea populaţiei şi limitarea efectelor inundaţiilor, după cum a informat MApN. Reprezentantul ISU Galaţi, Eugen Chiriţă, a declarat că în urma ploilor torenţiale circulaţia a fost parţial blocată pe Drumul Naţional 26, între localităţile Vlădeşti şi Oancea, precum şi pe un drum judeţean, între localităţile Chiraftei şi Viile. De asemenea, traficul feroviar pe ruta Galaţi-Bârlad era blocat ieri între Mastacani şi Fărtăneşti din cauza terasamentului căii ferate afectat de aluviuni.
Situaţia de la Galaţi era critică ieri, mai ales în contextul în care Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a anunţat că precipitaţiile vor continua să cadă în majoritatea judeţelor Moldovei, fiind aşteptate să se înregistreze valori de 25 litri pe metrul pătrat şi izolat 50 de litri. Potrivit meteorologului Florinela Georgescu, în cursul zilei de astăzi ANM va emite un nou mesaj de avertizare referitor la ploile care vor cădea în noaptea de vineri spre sâmbătă, mai afectate urmând a fi zonele Bărăgan, Dobrogea, sud-estul Transilvaniei şi Carpaţii de curbură.
Sinistraţii vor primi ajutoare de la rezervele de stat
Vicepremierul Gabriel Oprea a anunţat joi, la Galaţi, că au fost aduse de la rezervele de stat ajutoare constând în alimente, apă minerală şi motorină destinate sinistraţilor din localităţile din nord-vestul judeţului. Potrivit acestuia, către localităţile sinistrate vor fi dirijate de la un punct de distribuţie stabilit în municipiul Tecuci 56.000 litri de apă minerală, 12 tone de conserve, 500 tone făină, 300 litri de ulei şi 20 de tone de motorină. De asemenea, oamenii ale căror case au fost inundate vor fi cazaţi la cămine culturale şi şcoli, până când va fi găsită o soluţie pentru cazare pe o perioadă mai lungă, respectiv locuinţe modulare, a anunţat şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, Vasile Balaban.