Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Viori de Reghin pentru Festivalul Enescu
Cei 28 de lutieri de la Reghin sunt în febra pregătirii creaţiilor - viori, viole, violoncele, contrabasuri – cu care se vor prezenta la expoziţia de instrumente din cadrul ediţiei 2019 a Festivalului Internaţional „George Enescu”. O altă provocare pentru lutierii reghineni este finisarea viorii de maestru pe care o va primi câştigătorul trofeului primului concurs de vioară „Roman Boianciuc”, care va avea loc în iunie. Reghinul este unul dintre cei mai mari producători de instrumente muzicale din lemn din Europa şi din lume.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei Lutierilor din România, Claudiu Mare, toţi maeştrii lutieri din cadrul asociaţiei lucrează în aceste zile la instrumentele pentru expoziţia din cadrul ediţiei 2019 a Festivalului Internaţional „George Enescu”, dar au în vedere şi alte evenimente culturale în care sunt implicaţi.
„Ne bucurăm că au început să aibă loc mai multe evenimente ce ţin de cultură, de promovare a culturii, a muzicii şi a lutieriei. Vom avea, în luna iunie, la Reghin, primul Concurs naţional de vioară cu participare internaţională «Roman Boianciuc», pentru violoniştii tineri cu vârste de până în 26 de ani, unde vom expune instrumentele pe care le creăm. Evenimentul din iunie ţine de maestrul Roman Boianciuc şi avem şi obligaţia morală să ne implicăm, pentru că a avut o contribuţie majoră în ceea ce înseamnă construcţia de instrumente muzicale. Noi suntem urmaşii la tot ce a înfăptuit dânsul începând cu anii ‘50. (...) Vom participa la Festivalul «George Enescu» cu o expoziţie, la fel şi la Cremona (cel mai important eveniment din lume dedicat creatorilor de instrumente muzicale, n.r.), în toamnă, cu o expoziţie a lutierilor români. La Festivalul «George Enescu» vom lua parte toţi membrii din asociaţie, încercăm să mergem cu cât mai multe instrumente. Se ştie că Reghinul este unul dintre cei mai mari producători de instrumente muzicale din lemn din Europa şi din lume, doar că promovarea nu a fost pe măsura aşteptărilor, încercăm să lucrăm la capitolul acesta”, a spus, marţi, pentru Agerpres, Claudiu Mare.
În prezent, numărul celor înscrişi în Asociaţia Lutierilor din România, înfiinţată în anul 1990, se ridică la 28 de lutieri, însă tot mai mulţi specialişti în domeniu şi-au exprimat intenţia de a se înscrie.
„Aici la Reghin şi în împrejurimi s-a dezvoltat un întreg fenomen. Pornind de la domnul Boianciuc, care a înfiinţat o secţie care făcea instrumente muzicale în cadrul fabricii de prelucrare a lemnului, s-a desprins «Hora», apoi au urmat şi altele, Fabrica Gliga şi tot mai multe ateliere. Se impunea această asociere fiindcă suntem printre cei mai mari producători”, a arătat lutierul Claudiu Mare.
O altă provocare a lutierilor din Reghin, pe lângă participarea la Festivalul Internaţional „George Enescu” şi la expoziţia de la Cremona, este finisarea acelei viori de maestru care va reprezenta premiul special pentru cel care va câştiga trofeul primului Concurs naţional de vioară cu participare internaţională „Roman Boianciuc”.
„Ca să evităm eventuale discuţii, vom da posibilitatea câştigătorului competiţiei să aleagă una dintre viorile de maestru care vor fi prezentate de maeştrii lutieri din Reghin. Vor fi astfel prezentate 10 instrumente făcute de meşterii din Reghin, care participă la concursuri de renume, Cremona, Mittenwald etc.”, a arătat preşedintele Asociaţiei.
Concursul naţional de vioară cu participare internaţională „Roman Boianciuc”, pentru violoniştii tineri cu vârste de până în 26 de ani, va avea loc în luna iunie a acestui an şi este conceput având trei componente, una dintre acestea fiind cea de concurs, jurizat de un juriu internaţional, una de expoziţie de viori a lutierilor din Reghin şi una de concerte.
Roman Boianciuc, cel care a contribuit la înfiinţarea primei fabrici de viori din România, actuala „Hora” Reghin, şi la formarea multor lutieri din ţara noastră, a fost laureat al Premiului de stat pentru lutierie şi a participat la concursurile internaţionale din Polonia şi Franţa din anii 1963 şi 1966.