Compania Meta, care deține rețelele sociale Facebook, Instagram și WhatsApp, a anunţat recent eliminarea programului său de „verificare a faptelor” (fact-checking) şi diminuarea „cenzurii” cu privire la
Vize de lucru pentru 30.000 de lucrători străini
Pierderile estimate pentru economia românească provocate de lipsa personalului calificat ajung la suma de 7,1 miliarde de euro, potrivit rezultatelor unui studiu publicat de PricewaterhouseCoopers (PwC). Criza de pe piaţa muncii este mai veche, iar una din soluţiile propuse de autorităţi se referă la creşterea numărului de vize de lucru pentru străini. Astfel, conform unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul Ministerului Muncii, contingentul de lucrători străini pe piaţa forţei de muncă din România în anul 2019 ar urma să ajungă la cifra de 30.000.
Mai mult de jumătate dintre antreprenorii români (52%) susţin că lipsa personalului calificat le generează pierderi financiare, care, estimate pentru întreaga economie, ajung la 7,1 miliarde euro, potrivit rezultatelor unui studiu publicat de compania de consultanţă PricewaterhouseCoopers.
Majoritatea antreprenorilor (68%) se confruntă cu lipsa candidaţilor mai ales atunci când vor să recruteze tehnicieni, personal administrativ sau de suport, ceea ce plasează România pe primul loc printre ţările din Europa Centrală şi de Est în ceea ce priveşte deficitul de acest tip de specialişti.
„Dificultatea de a găsi angajaţi cu abilităţile necesare pentru anumite ocupaţii limitează potenţialul de creştere al companiilor antreprenoriale şi, implicit, al economiei ţării. Estimările antreprenorilor arată că pierderile lor totale cauzate de lipsa fortei de muncă se situează la 3,7% din produsul intern brut (PIB) al României. Migraţia masivă a lucrătorilor români către statele din vestul Europei, îmbătrânirea populaţiei şi programa educatională inadecvată sunt principalele motive care au condus la actuala situaţie de pe piaţa muncii”, declară Ionuţ Simion, country managing partner, PwC România.
Peste o treime dintre antreprenorii români (36%) afirmă că deficitul de angajaţi le generează pierderi de până la 5% din cifra de afaceri, 10% indică pierderi între 5-10%, iar 6% spun că depăşesc 10% din cifra de afaceri.
Pentru că autorităţile nu găsesc mijloacele necesare pentru a opri migraţia masivă a românilor activi şi nici nu iniţiază reforme structurale în educaţie care să aibă ca rezultat acoperirea cu absolvenţi calificaţi a nevoilor de pe piaţa muncii, soluţia la care recurg deocamdată este suplimentarea contingentului de lucrători străini care pot fi angajaţi în România.
Astfel, Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale propune creşterea la 30.000 a contingentului de lucrători străini pe piaţa forţei de muncă din România în anul 2019, un plus de 10.000 de lucrători străini faţă de numărului decis anterior de guvern, tot pentru anul 2019, conform unui proiect de hotărâre publicat pe site-ul instituţiei.
Ministerul Muncii precizează că această suplimentare cu 10.000 de lucrători străini în 2019 poate contribui la asigurarea forţei de muncă solicitată în unele sectoare de activitate sau meserii, care nu poate fi acoperită de lucrătorii români, dar şi la prevenirea situaţiilor în care străinii lucrează în România fără forme legale.
„Eliberarea celor 10.000 de avize suplimentare de angajare/detaşare pentru lucrători nou-admişi pe piaţa forţei de muncă din România reprezintă un plus de 1.000.000 de euro venit la bugetul de stat, având în vedere că, la eliberarea avizelor de angajare/detaşare, angajatorul/beneficiarul prestării de servicii plăteşte un tarif în lei, echivalent a 100 de euro raportat la cursul oficial al Băncii Naţionale a României la data efectuării plăţii”, se precizează în nota de fundamentare.
Conform aceleiaşi instituţii, în primele 7 luni ale anului au fost eliberate 10.840 avize de angajare/detaşare. Totodată, potrivit celor comunicate de către Inspectoratul General pentru Imigrări, în comparaţie cu aceeaşi perioadă a anului 2018, când au fost eliberate 4.091 avize de muncă/detaşare, se observă o creştere cu 165% a numărului de avize de muncă/detaşare eliberate, se menţionează în nota de fundamentare.
Mai mult, argumentează Ministerul Muncii, din totalul locurilor de muncă vacante înregistrate în primele cinci luni ale anului 2019, care au fost puse de ANOFM la dispoziţia persoanelor aflate în căutare de loc de muncă, 64.091 au fost declarate în mod repetat de către angajatori ca fiind neocupate.