Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Volumul „Moldova bisericilor de lemn”, lansat și la Fălticeni
În spațiul cu o simbolistică aparte al Muzeului de Artă „Ion Irimescu”, la Fălticeni, în județul Suceava, a avut loc vineri, 22 septembrie, lansarea volumului „Moldova bisericilor de lemn. Album de reportaj”, semnat de Otilia Bălinișteanu, redactor la Ziarul Lumina. Evenimentul a strâns un public numeros, vădit interesat de subiectul abordat și de tema mai largă a patrimoniului național – oameni de cultură, profesori, preoți, muzeografi.
Cartea, publicată la Editura TRINITAS a Patriarhiei Române, a fost prezentată de pr. Adrian Dulgheriu, protoiereul Protopopiatului Fălticeni, și de scriitorul Grigore Ilisei, originar din Fălticeni, evenimentul fiind moderat de părintele Teodor Brădățanu, directorul muzeului.
Referindu-se la tema volumului, părintele protopop Adrian Dulgheriu a subliniat rolul bisericilor de lemn în viața comunităților românești, amintind de atmosfera intimă și de starea specială de regăsire a sinelui resimțită în aceste locașuri. „Biserica de lemn este, în general, mică și impune un grad de spiritualitate deosebit, ceea ce m-a dus cu gândul la faptul că autoarea are un grad de spiritualitate deosebit. De aceea, în paginile acestei cărți regăsim o sensibilitate aparte”, a apreciat părintele protopop.
Punctând câteva aspecte legate de specificul acestor ctitorii, scriitorul Grigore Ilisei a vorbit despre necesitatea salvării lor, apreciind că demersul Otiliei Bălinișteanu „este unul în primul rând recuperator. Această carte are meritul că ne arată aceste locașuri, că o face printr-o scriitură de condei dăruit, că reînvie o atmosferă – citim aceste pagini și suntem undeva în semiobscuritatea unei asemenea biserici, unde geamurile sunt mici, lumina e furișată și simțim că ne cuminecăm și ne înălțăm în același timp”.
Publicistul a vorbit și despre starea actuală a presei, aflată „într-o transformare radicală din punctul de vedere al mijloacelor de expresie”, dar și despre strădaniile, rare în prezent, de a cultiva reportajul, în forma lui clasică. „Căile regale prin care s-a manifestat presa în fața publicului sunt astăzi părăsite. Și una dintre aceste căi regale e, cu siguranță, reportajul. Nu-i, cred eu, acum momentul fast al reportajului în țara românească, dar mai sunt câțiva care se încăpățânează să practice acest gen și chiar câteva publicații care, din când în când, îl cultivă și una dintre aceste publicații este chiar Ziarul Lumina.”
Despre drumul anevoios „de la lipsa de fonduri la înmulțirea talanților”, invocat de pr. Teodor Brădățanu, au vorbit apoi părintele Constantin Rotar, trecut prin avatarurile procesului minuțios de restaurare a bisericuței de lemn de la Rădășeni, întins pe parcursul a mai bine de zece ani, dar și maica Maria Mălăescu, stareța Mănăstirii „Sf. Gheorghe” Buciumeni.
În final, Otilia Bălinișteanu a amintit dificultățile întâmpinate în cei patru ani de documentare pe teren, invitând publicul să exploreze propria regiune. „În județul Suceava se află singura biserică de lemn din Moldova pictată integral pe bârnă la interior și - n-am să obosesc niciodată să spun - singura restaurată după toate canoanele legislației monumentelor istorice – cea de la Rădășeni. Apoi, cele de la Humoreni, Todirești, Soloneț sau Drăgușeni prezintă o minunata dantelărie a consolelor. La Putna se găsește cea mai veche biserică de lemn medievală din Europa. Dându-vă aceste exemple, vă îndemn să le vizitați și să spuneți și altora să facă acest lucru, în ideea că măcar vizitându-le, măcar cercetându-le, măcar vorbind despre ele vom mai face un pas spre salvarea lor”.
Volumul „Moldova bisericilor de lemn. Album de reportaj” a fost prezentat public și la Iași, în cadrul primei lansări din seria celor ce vor fi organizate în perioada următoare în mai multe orașe din Moldova.