Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Voluntariatul va fi recunoscut ca experienţă profesională
Proiectul de lege prin care voluntariatul se consideră experienţă profesională şi se certifică şi cu documente a fost adoptat marţi de Camera Deputaţilor, forul decizional în acest caz.
Activitatea de voluntariat este reglementată începând de marţi şi printr-o lege adoptată de Parlament, deputaţii acordând un vot pozitiv majoritar proiectului de lege iniţiat de 107 parlamentari PSD, PNL, PC şi UNPR. Anterior, în luna februarie a acestui an, proiectul a fost adoptat şi de Senat. Legea voluntariatului „reglementează participarea persoanelor fizice, neremunerată şi bazată pe decizia liber consimţită a acestora, la activităţi de voluntariat organizate în România de persoane juridice de drept public sau de drept privat fără scop lucrativ“. Cea mai importantă prevedere a legii este aceea prin care voluntariatul se consideră experienţă profesională şi/sau în specialitate, în funcţie de tipul activităţii, dacă aceasta este realizată în domeniul studiilor absolvite. „Prima prevedere foarte importantă a acestei legi se referă la faptul că de acum înainte în România voluntariatul va fi recunoscut ca experienţă profesională, astfel încât, în general, tinerii care în timpul studiilor participă la acţiuni de voluntariat vor putea să-şi găsească mai uşor locuri de muncă“, a precizat iniţiatorul proiectului de lege, deputatul Mihai Sturzu, citat de Agerpres.
Totodată, documentul defineşte şi contractul de voluntariat, care reprezintă „convenţia încheiată între un voluntar şi organizaţia-gazdă, în temeiul căreia prima parte se obligă să presteze o activitate de interes public, fără a fi remunerată, iar cea de-a doua se obligă să ofere o activitate adecvată solicitării sau pregătirii voluntarului“. La sfârşitul perioadei de muncă voluntară, organizaţia-gazdă va elibera, la cererea voluntarului, un certificat de voluntariat la care este anexat un raport de activitate. „Sper ca de acum înainte tinerii din România să participe mai mult la acţiuni de voluntariat, pentru că, de fapt, principalul beneficiar al voluntariatului este chiar voluntarul însuşi“, a menţionat parlamentarul.
Textul de lege mai prevede că, în cazul unui concurs organizat pentru ocuparea posturilor, dacă mai mulţi candidaţi obţin punctaje egale, „autorităţile şi instituţiile publice şi angajatorii persoane fizice sau juridice pot acorda punctaj suplimentar candidaţilor care prezintă unul sau mai multe certificate de competenţă dobândite prin voluntariat“.
Se pot desfăşura activităţi de voluntariat în domenii precum artă şi cultură, sport, educaţie şi cercetare, protecţia mediului, sănătate, asistenţă în domeniul serviciilor sociale, religie, activism civic, drepturile omului, ajutor umanitar/filantropic, dezvoltare comunitară şi dezvoltare socială.
Legea va intra în vigoare în 30 de zile de la publicarea acesteia în Monitorul Oficial.