Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Vor fi refăcute şi înfiinţate 35 de mii de hectare de livezi
Programul de pomicultură are mare nevoie de cercetarea românească din domeniu pentru a oferi material săditor autohton.
România va avea, pentru prima dată prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), un subprogram pe pomicultură, unde s-au alocat 260 de milioane de euro pentru refacerea şi înfiinţarea de livezi pe o suprafaţă de 35 de mii de hectare.
„Este meritul Comisiei Europene şi al comisarului european Dacian Cioloş, care ne-a sfătuit să mergem către această zonă. Am alocat 260 de milioane de euro pentru a reface şi înfiinţa livezi pe 35 de mii de hectare de teren şi 40 de milioane de euro pentru zona de procesare, dar şi fonduri suficiente pentru a stimula crearea grupului de producători, asocierea şi promovarea acestor produse“, a explicat ministrul agriculturii, Daniel Constantin, citat de Agerpres.
Şeful MADR a precizat că programul de pomicultură are mare nevoie de cercetarea românească din domeniu pentru a oferi material săditor autohton. „În acest sector mă bazez foarte mult pe cercetarea românească şi trebuie să admit că, în ultimii ani, cercetarea a fost lăsată la urmă, nu s-a investit foarte mult. Am deschis un dialog cu cei de la ASAS (Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice - n.r.) şi am ajuns la un consens. Cu aceste staţiuni, care trebuie să ofere material săditor pentru cele o mie de pepiniere din România, Ministerul Agriculturii le va ajuta, în prima fază, cu dotări, materiale, eventual şi cu salarii. Vom încerca să le capitalizăm aşa cum trebuie şi să avem în acest program în special material săditor din România, şi nu din import“, a mai spus ministrul agriculturii.
Programul Naţional de Dezvoltare Rurală beneficiază de un buget de 10 miliarde de euro în următorii şapte ani, din care 8 miliarde de euro de la Uniunea Europeană şi 2 miliarde de la bugetul de stat. Alocarea sumelor pe PNDR a plecat de la câteva priorităţi, respectiv pomicultură, irigaţii, ferme de familie, integrarea producţiei şi dezvoltarea satului românesc.
Întrebat despre situaţia actuală a culturilor agricole, ministrul Daniel Constantin a precizat că lucrurile arată bine în momentul de faţă, dar este nevoie de precipitaţii în perioada următoare şi în luna mai. „Până în acest moment, culturile arată bine, dar avem nevoie de precipitaţii. Dacă ceea ce ne-au spus meteorologii - că va ploua în zilele următoare şi în luna mai - se adevereşte, atunci lucrurile vor fi bune atât pentru cultura de toamnă, cât şi pentru culturile înfiinţate în această primăvară“, a spus şeful MADR.
Daniel Constantin a adăugat că va ţine cont de avertizările Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM) cu privire la scăderea temperaturilor în aceste zile, situaţie care poate afecta în special pomii fructiferi. „Sper să nu fie afectate culturile agricole sau pomii fructiferi în mod special. Am scăpat în ianuarie şi ar fi foarte rău dacă ar fi afectate anumite culturi în această perioadă. Specialiştii fac analize la nivel de judeţ, iar dacă există vreun risc, îi învaţă pe fermieri cum să prevină“, a precizat ministrul agriculturii.
Prognoza arată faptul că prezenţa cantităţii de apă în solul agricol până la adâncimea de 100 cm se va situa, în următoarea săptămână, în limite satisfăcătoare, până la apropiate de optim, în sudul şi centrul ţării, dar fenomenul de secetă pedologică se va instala în vestul, estul, sud-estul şi local în nordul şi centrul teritoriului. (Bogdan Cronţ)