Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Vouchere pentru pensionari și copiii din familii defavorizate
Guvernul va acorda vouchere pentru 400.000 de elevi care provin din familii cu venituri mici, pentru achiziţionarea de rechizite, îmbrăcăminte şi încălţăminte, va emite vouchere de vacanţă speciale pentru pensionari, destinate exclusiv tratamentelor balneoclimaterice, şi va acorda stimulente agenţiilor de turism pentru fiecare turist străin care stă mai mult de 5 nopţi în România. Acestea sunt câteva dintre măsurile prevăzute în Planul Naţional de Investiţii şi Relansare Economică (PNIRE), document care a fost prezentat miercuri seara de Guvern.
Voucherele pentru copiii aflaţi în risc de sărăcie severă pentru achiziţionarea de rechizite, îmbrăcăminte şi încălţăminte au un buget alocat de 30 de milioane de euro, se menţionează în PNIRE, în capitolul „Măsuri de protecţie socială“. De asemenea, Guvernul anunţă acordarea de vouchere pentru mese calde destinate persoanelor de peste 75 de ani cu venituri sub venitul minim garantat, cu 250.000 de beneficiari şi un buget alocat de 100 de milioane de euro. Tot pentru pensionari este prevăzută emiterea de vouchere speciale, destinate exclusiv tratamentelor balneoclimaterice.
În scopul relansării turismului, planul anunță acordarea de stimulente pentru fiecare turist străin care stă mai mult de 5 nopţi în România, dar și alte forme de sprijin precum: acordarea de granturi operatorilor din turism pentru implementarea măsurilor de siguranță împotriva virusului, garantarea voucherelor date de către agenţiile de turism pentru călătoriile anulate şi acordarea unor tichete speciale, destinate exclusiv consumului în unităţile de alimentaţie publică autorizate.
La capitolul investiții în infrastructură, se are în vedere finalizarea lucrărilor la 407,3 km de autostrăzi şi drumuri expres, în valoare de 4,3 miliarde de euro, aflate în implementare, pe rutele: Sibiu-Piteşti (loturi 1, 4, 5), Craiova-Piteşti, Autostrada Transilvania (Suplacu de Barcău-Borş), Sebeş-Turda, A0: Inelul de Sud Bucureşti, varianta de ocolire Bacău şi Podul peste Dunăre de la Brăila.
De asemenea, pentru conectarea cu autostrăzi a provinciilor istorice ale României şi cu reţelele de transport paneuropene, se vor demara lucrări la aproximativ 3.000 km de autostrăzi şi drumuri expres, în perioada 2020-2030, la un cost estimat de 31 de miliarde de euro. Tronsoanele vizate sunt: Sibiu-Piteşti (loturi 2, 3), Autostrada Transilvania: Nădăşelu-Suplacu de Barcău, Autostrada Unirii: Tg. Mureş-Iaşi-Ungheni, A3: Ploieşti-Comarnic-Braşov, A7: Ploieşti-Suceava-Siret, A0: Inelul de Nord Bucureşti; Bucureşti-Alexandria- Craiova-Lugoj, Buzău/Focşani-Brăila-Galaţi, Măcin-Tulcea-Constanţa; Transregio Gilău- Cluj Napoca-Apahida.
Planul mai prevede că pentru perioada 2021-2027 se alocă circa 8 miliarde de lei pentru extinderea reţelelor de apă şi canalizare pentru finanţarea a 750 de proiecte, dintre care 600 în mediul rural şi 150 în mediul urban.
(Cristina Zamfirescu)