Până în data de 10 noiembrie, în toate regiunile ţării sunt prognozate valori termice peste normele climatologice ale perioadei, în timpul zilei urmând să se înregistreze şi temperaturi maxime de 24 de grade Celsius.
Vremea deosebit de frumoasă din ultimele zile se va menţine şi în următoarele două săptămâni, Administraţia Naţională de Meteorologie anunţând temperaturi peste normele climatologice ale acestei perioade. Astfel, regimul termic se va menţine constant în următoarele două săptămâni, temperaturile maxime ale aerului se vor încadra între 20 şi 24 de grade Celsius, puţin mai scăzute în zona montană. Prognoza ANM, care are la bază datele provenite de la Centrul european pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) din Reading, Anglia, arată că nici ploile nu ne vor deranja prea tare, precipitaţiile, slabe cantitativ, urmând să fie înregistrate în special la începutul săptămânii viitoare, sub formă de burniţă. “Începând de joi, temperaturile vor scădea uşor, dar se vor situa în continuare peste mediile climatologice specifice datei, astfel încât, aproape pe tot restul intervalului de prognoză, cele maxime vor fi în medie de 14-17 grade, iar valorile din timpul nopţilor se vor încadra în ecartul mediu de 5 la 8 grade. Probabilitate de ploi, slabe cantitativ, va fi mai mare în zilele de 5, 6 şi 7 noiembrie”, anunţă ANM.
În Transilvania, primele zile ale intervalului de prognoză vor fi caracterizate de un regim termic cu mult peste cel obişnuit la sfârşit de octombrie, valorile diurne fiind de 18-20 de grade, iar noaptea se vor înregistra temperaturi minime de 4 până la 8 grade. Sfârşitul de lună va aduce temperaturi mai scăzute, dar care se vor menţine, până la 10 noiembrie, în general peste mediile climatologice specifice primei decade de noiembrie, astfel că se vor înregistra maxime de 15 grade, iar minimele nocturne vor coborî până la 2 grade. Ploi slabe vor fi posibile în zilele de 6 şi 7 noiembrie, mai arată specialiştii în meteorologie.
În Moldova, intervalul de prognoză debutează cu o vreme deosebit de caldă, raportat la valorile specifice acestei perioade din an, cu valori medii ziua de 18-22 de grade, iar noaptea de 8-10 grade. Începând de la jumătatea acestei săptămâni, temperaturile vor scădea uşor, dar vor fi aproape pe tot restul intervalului mai ridicate decât mediile climatologice specifice primei decade a lunii noiembrie, cu maxime în medie de 12-15 grade şi valori medii în timpul nopţilor de 4 la 7 grade. După data de 31 octombrie creşte probabilitatea pentru precipitaţii în cantităţi nesemnificative, mai ales ploi sau burniţă.
Potrivit prognozei ANM, în zona Dobrogei, valorile medii diurne vor fi între 18 şi 21 de grade, iar noaptea de 10-12 grade. Temperaturile vor scădea, în special, după data de 31 octombrie, devenind apropiate de mediile climatologice.
În zona Munteniei şi Olteniei, în primele zile ale intervalului, vremea se menţine deosebit de caldă, raportat la valorile specifice acestei perioade din an, cu valori medii ziua de 20-23 de grade, iar noaptea de 8-11 grade, urmând ca temperaturile să scadă uşor după data de 31 octombrie, tendinţa până la sfârşitul intervalului de prognoză va fi ca valorile să oscileze în jurul mediilor specifice primei decade a lunii noiembrie, cu maxime în medie de 12-16 grade şi valori medii în timpul nopţilor de 4 la 8 grade. După data de 31 octombrie creşte probabilitatea pentru ploi în cantităţi nesemnificative sau burniţă. (Oana Nistor)