Numărul persoanelor din Italia cu vârste de peste 100 de ani a crescut cu 30% în ultimii 10 ani, în timp ce rata natalităţii a continuat să scadă, informează Reuters. În 2024 erau peste 22.000 de italieni în
Vulcanii Noroioși, rezervație naturală de 100 de ani
În 24 august se împlinesc 100 de ani de când Vulcanii Noroioşi au devenit rezervaţie naturală protejată în România, această zi fiind și data la care a erupt pentru prima dată vulcanul Vezuviu (24 august 79 d.H.). Cu acest prilej, în Ţinutul Buzăului şi în Ţara Haţegului, la cele două geoparcuri UNESCO ale României, vor fi organizate mai multe evenimente. În Ţinutul Buzăului, turiștii vor primi informaţii despre vulcanism şi formarea vulcanilor „de glod”, iar comunităţile din localităţile Berca şi Scorţoasa organizează ateliere educaţionale pentru copii, Turul Vulcanilor cu bicicleta electrică, tururi ghidate la Pâclele Mari și Pâclele Mici, sate în care se află localizați Vulcanii Noroioși, degustare de produse locale, expoziţie de port tradiţional, seară astronomică pe vulcani sau drumeţii prin satele de pe dealurile vulcanilor.
Va fi lansat, cu această ocazie, primul traseu de geocaching de la Vulcani, un joc la nivel internaţional, bazat pe poziţionare GPS, ce constă în găsirea unor cutii cu „comori” numite geocache-uri, ascunse la anumite coordonate geografice.
Principalele atracţii naturale ale Ţinutului Buzăului sunt Vulcanii Noroioşi, Domul de Sare de la Lopătari, Grunjul de la Mânzăleşti, Focurile Vii de la Lopătari, Trovanţii de la Ulmet, Chihlimbarul de la Colţi şi Ciupercile de la Odăile. Atracţiile culturale includ aşezările rupestre de la Aluniş-Colţi-Bozioru, mănăstirile Poiana Mărului şi Găvanu, Muzeul Chihlimbarului de la Colţi şi Casa Memorială „Vasile Voiculescu”.