Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Zăcământ de ţiţei şi gaze în judeţul Buzău
În sudul judeţului Buzău a fost descoperit un nou zăcământ de ţiţei şi gaze. Acesta are potenţialul să fie cea mai mare descoperire din ultimii 30 de ani din zona Munteniei, informează Agerpres.
Zăcământul a fost descoperit în perimetrul VIII Urziceni Est, prin săparea sondei de explorare Padina Nord 1, la o adâncime de peste 2.500 de metri. Descoperirea se afla la circa 7-12 km distanţă de zăcăminte mature, exploatate de mai bine de 50 de ani. Estimările obţinute din testele de producţie efectuate la cele două straturi geologice indică o producţie potenţială pe sondă de 1.200-2.100 bep/zi. Investiţiile de explorare se ridică la 5 milioane de euro. „Este cea mai mare descoperire din ultimii 30 de ani în zona Munteniei. Anul acesta, am avut cel mai ridicat nivel al investiţiilor pentru explorare postprivatizare. Este important să continuăm activitatea de explorare, în condiţiile în care 90% din zăcămintele pe care le operam sunt mature şi au atins vârful de producţie cu mulţi ani în urmă. În prezent, furnizam circa 40% din necesarul de ţiţei şi gaze al României“, declară Gabriel Selischi, membru al directoratului OMV Petrom, responsabil de Explorare şi Producţie. Compania precizează că descoperirea de la Buzău a fost făcută în cadrul parteneriatului de explorare onshore încheiat în 2010 de OMV Petrom şi Hunt Oil.
România are o experienţă de peste 150 de ani în industria de ţiţei şi de peste 100 de ani în industria gazelor naturale. De asemenea, ţara noastră este cunoscută pentru potenţialul deosebit în domeniul resurselor minerale, în special ţiţei, gaze naturale, sare, aur, argint şi metale feroase şi neferoase.
Gheorghe Duţu, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale (ANRM), a declarat într-un interviu recent că ANRM are în derulare acorduri petroliere pentru 499 de zăcăminte de ţiţei şi gaze naturale, dintre care 274 de acorduri active cu OMV Petrom, 141 acorduri active cu SNGN Romgaz SA Mediaş, 84 de acorduri cu alţi titulari. Producţia de ţiţei este realizată aproape în întregime de OMV Petrom prin exploatarea celor 241 de zăcăminte active, dintre care peste 64 se află în stadiu avansat de exploatare şi se vor încheia în următorii cinci ani. Referitor la situaţia sondelor, Duţu a declarat că datele pe care le deţin la nivelul anului în curs indică un potenţial important pentru dezvoltarea sectorului petrolier. (Mariana Bahcevan)